Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargobservationer kan inte styrkas – för dyrt

/
  • För en par veckor sedan observerades en varg i Rörön, cirka 50 meter från ett bostadshus och avtrycken var lätta att se i den nyfallna snön. Foto: Stefan Esbjörnsson

Flera vargobservationer har rapporterats från länet i höst. Men det kan bli svårt att fastslå om det rör sig om varg eftersom länsstyrelsen tycker att det är för dyrt att skicka all spillning på analys.

Annons

Två av dem som sett varg eller spår av varg är Stefan Esbjörnsson och hans far. Ungefär 50 meter från sitt bostadshus i Rörön, utanför Svenstavik, hittade Stefan för ett par veckor sedan tassavtryck efter varg i den nysnö som då precis hade fallit.

– Det är ingen tvekan om att det är varg, säger han.

Omkring 800 meter längre upp i byn observerade Stefan Esbjörnssons pappa, vad han hävdar, var varg bara ett par dagar senare.

Och Stefan Esbjörnsson och hans pappa är långt i från ensamma om att ha sett varg i länet i höst.

Ett flertal observationer har rapporterats till länsstyrelsen de senaste månaderna.

Men det kan bli svårt att fastslå om det är varg som stryker omkring i de jämtländska skogarna. Länsstyrelsen tycker att det är för dyrt att skicka insamlad spillning på analys.

– Jag ska hämta insamlad spillning från en person som tagit rätt på det i Bergsviken.

Men vi kommer nog inte att skicka det på analys.

Det kostar tusen kronor att göra en analys, så det är ingenting man gör i onödan, säger naturbevakaren Bengt-Erik Göransson.

I somras revs flera får till döds vid Ovikens osts anläggning och ett par månader gick en jakthund i Bingsta samma öde till mötes. Via DNA-analys har det konstaterats att samma varg låg bakom båda attackerna.

Vargar rör sig över stora områden och det är därför inte omöjligt att vargen etablerat sig kring de södra delarna av Storsjön.

– Omöjligt är det inte. Men det är svårt att göra några konstateranden nu, det blir lättare när snön väl fallit och det går att studera spår i snön, säger Bengt-Erik Göransson.

Mer läsning

Annons