Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tretton kor räckte för att ge guldmedalj

/
  • 1982 övertog Bo Andersson ansvaret för gården i Vigge utanför Svenstavik från sina föräldrar. Innan det hade han dagligen hjälpt sin mor och far med de vardagliga sysslorna och låtit ett genuint intresse för lant- och skogsbruk växa fram. Foto: Sandra Högman
  • Berit Johansson har bott på gården i snart tio år. ”Det här är en livsstil. Och jag trivs väldigt bra med det”, säger hon.

Bo Anderssons gård är den minsta som får Svensk mjölks guldmedalj. Men trots att endast tretton kor står i ladugården har Bo och hans sambo inga planer på att utöka.

– Det är mer personligt så här, säger han.

Annons

1982 övertog Bo Andersson ansvaret för gården i Vigge utanför Svenstavik från sina föräldrar. Innan det hade han dagligen hjälpt sin mor och far med de vardagliga sysslorna och låtit ett genuint intresse för lant- och skogsbruk växa fram.

– Det kändes som en självklarhet att jag skulle ta över, säger han.

Vid generationsskiftet på gården fanns drygt tio mjölkkor i ladugården. Trots att utvecklingen klivit flera steg framåt och många av kollegorna i branschen utökat sina verksamheter har Bo Andersson fortfarande drygt tio kor. Och trots småskaligheten går det bra för den lilla gården. Korna har gett gården samma resultat som om de hade haft omkring 30 mjölkdjur, visar LRF:s beräkningar.

– Det är inte alltid kvantitet som räknas. Jag tror inte att verksamhetens netto skulle förändras så mycket bara för att vi dubblade antalet djur, säger Bo Andersson.

– När vi har så pass få djur är det dessutom lättare att se även de små förändringarna tidigt och eventuellt kalla hit veterinär snabbare, vilket är bra för både oss och korna, fortsätter han.

Enligt sambon Berit Johansson, som kom in i Bos liv för tio år sedan, är han mycket mån om att allting ska vara välskött och lägger ner mycket tid på sitt företag.

– Det kan låta hårt att säga, men Bo är något av en arbetsnarkoman. Han sätter sig inte ner förrän allt är nästintill perfekt, berättar hon.

När LT träffar paret på gården hemma i Vigge är det ett par dagar kvar innan de ska åka till Stockholm för att ta mot Svensk mjölks guldmedalj och träffa kungen. Utmärkelsen är en symbol på att gården levererat mjölk av bästa kvalité i 23 år. Under LT:s besök på gården i Vigge står två resväskor i hallen. I yrket som bonde är det svårt att ta semester och paret har därför varit tvungna att införskaffa nya väskor inför Stockholmsbesöket. De längsta de varit borta från gården under de senaste tio åren är fyra dagar. Men om besöket i Stockholm blir så mycket av semester vet de inte.

– Det är ett huskut hetsigt schema, vi får nog ligga i om vi ska hinna med allting, säger Bo.

Annons