Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tivoliregler kan skärpas efter olyckan i Oviken

/

Reglerna för tivolianordningar kan komma att skärpas. Efter karusellolyckan på Fröjdholmen har förslag på nya bestämmelser tagits fram.
- Ärendet har hög prioritet, säger Thomas Eriksson på Rikspolisstyrelsen.

Annons
Tillsammans med Arbetsmiljöverket och tillsynsmyndigheten Swedac har Rikspolisstyrelsen gjort en översyn av föreskrifterna och de allmänna råd som gäller för besiktning av karuseller och åkattraktioner.
- Vi har bland annat föreslagit en utvidgning av besiktningsskyldigheten, säger Thomas Eriksson, verksamhetsansvarig på Rikspolisstyrelsen.
Om förslaget går igenom måste tivoliägare i framtiden göra en fördjupad återkommande besiktning av attraktionerna vart femte år. Den omfattande besiktningen ska omfatta alla bärande delar och ska kontrolleras på ett sätt så att sprickbildning, metallutmattning och skadade eller lösa konstruktionsdelar upptäckas.
- Vi har fått order om att ärendet har förtur, säger Thomas Eriksson.
De nya föreskrifterna är i princip klara och kräver endast mindre justeringar. Före jul hoppas Thomas Eriksson att Rikspolisstyrelsen ska ha sitt förslag färdigt.
Men ännu kan det dröja innan de nya reglerna börjar gälla. Innan föreskrifterna kan börja gälla måste justitiedepartementet göra justeringar även i förordningen om besiktningen av tivolianläggningar. Även på det området har Rikspolisstyrelsen tagit fram ett förslag.
- Nu är det bara att hoppas på att departementet inte säger att de går på knäna och därför prioriterar ner ärendet, säger Thomas Eriksson.
Även från politiskt håll arbetas just nu med att få till en lagändring för tivolin. I oktober lämnade de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Berit Andnor, Gunnar Sandberg och Marie Nordén in en motion om att öka säkerhetskraven på åkattraktioner och tillsynen på fasta nöjesfält.
Som LT tidigare berättat har föräldrarna till de fem flickorna som satt i olyckskarusellen på Fröjdholmen förra sommaren länge arbetat för att reglerna för ambulerande tivolin ska skärpas.
- När jag under rättegången lyssnat på hur en besiktning av ambulerande tivolin går till är jag ännu mer angelägen om att vi måste få till en lagändring. Det är förskräckligt hur lite som granskas vid en besiktning, sa Britt-Marie Borgström, mamma till en av flickorna, i samband med onsdagens rättegång mot den 68-åring som misstänks ligga bakom olyckan på Fröjdholmen.

Mer läsning

Annons