Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfällig VA-lösning i Klövsjö

/
  • För att klara planerade exploateringar  i området lägger kommunen just nu sjöledningar  i Klövsjön. Ledningarna kommer att kunna kopplas ihop med reningsverket  i Utanbergsvallarna när det byggs.Foto: Sandra Högman

I väntan på tillståndet för det planerade reningsverket i Utanbergsvallarna bygger kommunen provisoriska sjöledningar i Klövsjön för att klara exploateringar i området.

Annons

Som LT tidigare berättat vill Bergs kommun bygga ett reningsverk sydost om Utanbergsvallarna för att klara det ökade trycket på VA-systemet i de södra kommundelarna.

Men planerna på att vattnet ska renas med hjälp av naturens egna krafter och släppas ut via i infiltrationssystem i naturområdet Eggen har inte gillats av kommuninvånarna. I två överklaganden sågades tidigare i år länsstyrelsens klartecken till reningsverksbygget. I väntan på att miljödomstolen ska ta ställning till om beslutet ska rivas upp, återremiteras till länsstyrelsen eller godkännas, ligger projektet i Utanbergsvallarna på is.

I väntan på att byråkratin ska ha sin gång arbetar Bergs kommun på temporära lösningar för att klara en planerad exploatering i området.

– Vi håller just nu på att bygga en sjöledning som korsar Klövsjön. Om vi inte skulle bygga ledningen skulle det sätta stopp för exploateringen, berättar Bergs VA-chef Egon Karlsson för LT.

Just nu är en grupp svetsare, dykare och båtförare på plats i Klövsjö för att placera ut ledningen på sjöns botten. Även om ledningen är en temporär lösning kommer den kunna användas när det nya reningsverket i Utanbergsvallarna väl står färdigt.

– Det kommer att gå att koppla på ledningen med det nya verket, så det är inte helt förgäves, säger Egon Karlson.

Om ett par veckor beräknas arbetet med att lägga sjöledningen på plats i Klövsjön att vara klart.

Mer läsning

Annons