Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenstaviks lågstadieelever är riktiga baddare på att bada

/
  • Hanna Mattes i trean tar ett djupt andetag innan hon ska dyka ner under ytan.
  • Det går bra för Djurgården i tävlingen Skolsimmet. Just nu ligger skolan på en tredje plats.
  • Det var aldrig någon tvekan för badmästaren Anette Nääs att anmäla Djurgårdens elever till Skolsimmet. ”Sedan vi startade i höstas har det helt klart gett resultat”.
  • Alla elever som deltar i Skolsimmet får en t-shirt som bevis på att de deltagit i tävlingen.
  • Eleverna på Djurgårdens skola är vana vid vatten. De kastar sig mer än gärna handlöst i plurret.
  • Nästan alla elever i årskurs ett, två och tre på Djurgårdens skola kan simma. En av dem är Anton Nilsén.

Lågstadieeleverna i Berg är riktiga baddare på att simma. Djurgården ligger just nu på tredje plats i tävlingen Skolsimmet.
– En utmaning för både mig och barnen, säger badmästare Anette Nääs.

Annons

I höstas anmälde sig Djurgårdens skola i Svenstavik till Skolsimmet, som Svenska simförbundet och energiföretaget E.ON är initiativtagare till.

Skolsimmet är en tävling för alla, både elever och personal, i årskurs ett, två och tre. Genom att utveckla sin förmåga i vattnet och orka simma längre och längre samlar de anmälda skolorna poäng. När tävlingen avslutas i mitten av maj kommer en vinnare i tre olika kategorier att utses. Förutom äran får de vinnande skolorna en check på 10 000 kronor.

– Målsättningen är att alla elever i ettan, tvåan och trean ska klara av att simma 200 meter. Det kravet ställs egentligen inte på eleverna förrän de går i femte klass, berättar Anette Nääs, badmästare i Svenstavik.

För Anette Nääs och lågstadieklasserna på Djurgården var det aldrig någon tvekan om att de skulle delta i Skolsimmet. Och sedan projektet startade i höstas har eleverna gjort stora framsteg.

– Det har helt klart gett resultat. Dessutom tror jag att tävlingsmomentet sporrar barnen att orka det där lilla extra, säger Anette Nääs.

De tre årskurserna på Djurgården ligger riktigt bra till i tävlingen. Just nu har skolan en tredje placering. Bara Barsebäcks Montessoriskola i Kävlinge och Ängskolan i Sundbyberg har bättre resultat.

Karla Roos i årskurs tre, tycker att det är kul att vara med i Skolsimmet.

– Jag orkar simma ungefär 20 längder. Det är nog lite längre jämfört med i höstas, säger Karla Roos.

– Det svåraste är att simma under vattnet, tillägger hon.

Hon får medhåll av klasskamraten Josefine Lindgren:

– Jag kan nog också simma några fler längder nu jämfört med förut.

På Djurgården har varje klass simundervisning varannan vecka. Förutom grunderna i simteknik får de också lära sig hur en flytväst ska användas, hur man tar sig upp ur en isvak och hur man räddar någon som fallit i vattnet.

Men det är inte bara eleverna på Djurgården som är riktiga baddare på att simma. Nio av Bergs tio skolor är med i skolsimmet. I kategorin för en till 49 elever ligger Klövsjö skola på en tionde placering.

I den länsövergripande kategorin ligger Jämtland på en fjärde plats. 26,38 procent av de anmälda skolornas elever i länet betecknas just nu som simkunniga.

Mer läsning

Annons