Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav slår hårt mot Guldbyn

/
  • Lennart Drotz, driver macken i Åsarna: ”Jag vill inte tro att skolan och biblioteket verkligen ska läggas ned. Vad är nästa steg för Åsarna – och inlandet”?
  • Tom Walle, driver Big Moose Hotell: ”Om politikerna bestämmer sig för att lägga ned biblioteket och skolan kommer det att gå fort. Om det genomförs har byn en negativ framtid”.
  • Håkan Svensson, vice ordförande för Åsarna IK och delägare i Ski center:
 ”
För Åsarna IK fortsätter allt som vanligt. Men för Åsarna som by är nedläggningshoten negativt
”. Foto: Sandra Högman
  • Lars Nilsson, ordförande för Åsarna intresseförening:


”
Sparförslagen har drabbat de södra delarna av kommunen hårt. Men på min världskarta kommer inte biblioteket och skolan att lägga
s
 ned. Vi vill få politikerna på andra tankar
”.

Det går utåt för Guldbyn. Under de senaste åren har två dagligvarubutiker, bank och post försvunnit från Åsarna. Nu kan byn även komma att förlora skolan och biblioteket.

Annons

Åsarna blev känt på 80-talet när skidåkare som Torgny Mogren, Janne Ottosson och Tomas Wassberg tog medalj, efter medalj, efter medalj.

Byn fick snabbt namnet Guldbyn och än i dag använder Åsarna IK smeknamnet som adress på sin internetportal.

Men byn är långt i från i samma guldläge som den befann sig i för drygt 20 år sedan. Under det senaste decenniet har byn tappat två matbutiker samt både bank- och postkontor.

Och nu kan byn komma att förlora ytterligare samhällservice.

Som LT berättade i går måste verksamhetsnämnden i Bergs kommun spara miljontalskronor under 2009 – Åsarna är en av de byar som kommer att drabbas hårdast om sparförslaget går i genom. Om politikerna klubbar budgeten som den ser ut i dag kommer byn att förlora både sitt bibliotek och sin skola.

Stämningen på Åsarnas skola var i går något tryckt.

– Personalen har inte hunnit smälta allt riktigt än, säger Christer Östlund, rektor.

Han tycker att det är tråkigt att skolan kan komma att försvinna, men inser samtidigt att det ekonomiska läget gör att alla små skolor i kommunen inte kan vara kvar.

– På något sätt är det här den bistra sanningen, säger han.

Företagarna i byn är ense om att nedläggningsförslagen inte bör bli verklighet.

– Om nedläggningen genomförs har byn en negativ framtid, tror Tom Walle, som driver Big Moose Hotell.

Håkan Svensson är vice ordförande i Åsarna IK och delägare i Ski center. Han gillar heller inte kommunens nedläggningsförslag. Han tror inte att kommunen i slutändan kommer att spara några pengar på att lägga ned skolor eftersom lokalerna då kommer att stå tomma och folk i stället kommer att välja andra kommuner som bostadsort.

– Kommunen gör debatten enkel när de föreslår att just skolan ska spara och enheter måste bort, säger han.

Även Lennart Drotz, som driver byns mack, oroas över förslaget att stänga skolan och biblioteket för gott.

– Visst skulle det innebära ett slag för byn. Vad är nästa steg? frågar han sig.

Lars Nilsson är ordförande i Åsarnas intresseförening. Han försöker trots nedläggningshoten att se positivt på situationen.

– Det här kom väldigt abrupt. Åsarna har ju inte nämnts i diskussionen tidigare. Det skulle vara förödande för byn om skolan och biblioteket stängde.

– Men jag försöker att inte tänka så. Det finns inte på min världskarta att det ska bli som kommunen föreslagit. Vi kommer att göra vad vi kan för att behålla skolan och biblioteket, säger han.

Är det här slutet för ”Guldbyn”?

– En Guldby kommer det alltid att vara. Men det vi måste inse är att vi inte bara kan leva på skidåkningen, utan att vi måste försöka satsa på mer än grej, säger Tom Walle.

– För Åsarna IK som klubb innebär det här inget. Vi jobbar på som vanligt, säger Håkan Svensson.

– Det får inte vara slutet. Vi fortsätter att kämpa, säger Lars Nilsson.

Mer läsning

Annons