Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart färdigrökt i Berg

/
  • Förslaget att förbjuda all personal inom den kommunala verksamheten att ta sig ett bloss under arbetstid var det stora samtalsämnet under gårdagens fikapaus  i kommunhuset. Lena Johansson och Monica Jonsson tycker att det är helt okej att deras kollegor går ut för att röka då och då.
  • Från och med den första oktober kan det bli förbjudet att röka under arbetstid för anställda inom Bergs kommun.

Snart kan de anställda i Berg tvingas fimpa för gott – i alla fall under arbetstid. Från och med i höst vill kommunen förbjuda all personal att röka på jobbet.

Annons

Förslaget att förbjuda rökning under arbetstid ska behandlas av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag.

Om politikerna säger ja till förslaget kommer det att bli förbjudet för all personal inom den kommunala verksamheten att ta sig ett bloss under arbetstid.

Rökning kommer endast att tillåtas före och efter arbetet samt under lunchen och andra tidsbestämda pauser. Dessutom föreslås de anställda inte tillåtas röka i sina arbetskläder. De som vill ha hjälp att sluta ska erbjudas rökavvänjning av kommunen.

Anki Westlinder arbetar på kommunens ekonomiavdelning och röker omkring tre cigaretter om dagen på jobbet.

Hon tycker att förslaget om ett rökförbud är illa.

– Jag röker väldigt lite. Den dagen jag ska sluta vill jag ta det beslutet själv och vill inte att någon annan ska ”tvinga” mig till det, säger hon.

– Det är min hälsa och jag stjäl absolut inte tid av arbetsgivaren bara för att jag röker – sånt jämnar ut sig i längden, fortsätter Anki Westlinder.

Kollegorna Monica Jonsson och Lena Johansson, som också har kommunhuset som arbetsplats, är själva inte rökare. För dem spelar det ingen roll om deras arbetskamrater går och tar sig ett bloss då och då.

– Jag har rökt tidigare och kom ihåg att jag blev rätt arg när vi för många år sedan förbjöds att röka inomhus, säger Monica Jonsson.

Enligt det förslag som kommunstyrelsens arbetsutskott nu har att ta ställning till står det ingenting om att andra tobakssorter ska stoppas.

– Om det nu ska vara förbjudet att röka under arbetstid borde det bli otillåtet att snusa också, säger Lena Johansson.

Hon får medhåll av Anki Westlinder:

– Det ska vara lika för alla, säger hon.

Mer läsning

Annons