Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterjakt på rödräv ska hjälpa fjällräven överleva

/
  • Antalet kullar med den utsatta fjällräven går åt rätt håll. Tillgången på gnagare har stor betydelse. Utfordring vid valplyorna kompletterar det naturen kan ge. Foto: Love DalénFår jagas med skoter.

I flera fjällområden i länet har länsstyrelsen beviljat tillstånd för att bedriva jakt på rödräv från snöskoter.Åtgärden görs för att bevara fjällräven som är en starkt hotad art.

Annons

Ett utrotningshot hänger över fjällräven och den är en prioriterad art, enligt EU:s direktiv.

Hur är läget för fjällräven nu?

– Det ser bra ut på alla de lyor där det var valpar i somras. 15 kullar fanns i Helags och i Borgafjäll hade man också i nivå med det antalet, säger Lars Liljemark, naturbevakare i Jämtland och som jobbar med fjällrävsprojektet.

– Det var över 100 valpar på båda ställena tillsammans. Sedan inventeringarna började i slutet på 1970-talet har man inte hittat så många kullar.

Sedan inlandsisen drog sig tillbaka har fjällräven funnits i fjällkedjan. Men på grund av omfattande jakt kring sekelskiftet minskade stammen så kraftig att den inte återhämtat sig, trots fridlysning sedan 1928.

– Största hotet är att rödräven tränger undan fjällräven. Det finns visserligen dokumenterat att dom tagit fjällrävar men värre är att fjällrävens trycks undan från sina revir, säger Lars Liljemark.

Inom Sverige, Norge och Finland pågår fjällrävsprojektet Sefalo; ett samarbete mellan 17 myndigheter, forskningsinstitutioner, organisationer och företag.

Nu har öar med populationer av fjällräv bildats i fjällkedjan. Men det är långt kvar innan de växer ihop.

Som en åtgärd för att skydda fjällräven ska rödräv jagas i fjällen. Det är länsstyrelsens bevakningspersonal som under tjänsteutövning får medföra skjutvapen på skotern, enligt beslutet.

Aktuella platser är Härjeåns-, Helags- och Skarsfjället samt inom Frostvikenfjällen.

– Rödräven ökar hela tiden och det skjuts mindre rödräv i skogen kring bygderna jämfört med tidigare vilket medför att det blir mer på fjället också, konstaterar Lars Liljemark.

När LT pratar med honom befinner han sig i Helagsområdet och gräver fram halsband efter de fem märkta fjällrävar som sattes ut på norsk sida i höstas. De kommer från avelsstationen i Oppdal, men signalerna från halsbanden visar att de legat stilla länge.

– Det första halsbandet var tomt och vi vet inte om räven lyckats få det över huvudet eller hur det gått till, säger Lars Liljemark.

Länsstyrelsens erfarenhet är att användningen av snöskoter inte är olämplig från djurskyddssynpunkt i samband med jakten.

Hur går skoterjakten till?

– Om det är bra spårförhållanden kan man spåra upp rödräven och när de springer iväg går det ganska fort att köra ikapp och avliva dom, säger Lars Liljemark.

– Annars blir det rödrävar man ser springa på fjället som är aktuella i sammanhanget.

Annons