Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhem får kritik på nytt

Arbetsmiljön på Sjukhemmet i Svenstavik är dålig. Det anser Arbetsmiljöverket som stämmer in i kritiken mot boendet. Nu överväger verket att besluta om ett föreläggande.

Annons
Som LT tidigare berättat har Sjukhemmet i Svenstavik under den gångna hösten legat under flera tillsynsmyndigheters lupp. Länsstyrelsen och Socialstyrelsen har i sina rapporter kallat boendet för "ovärdigt".
Under länsstyrelsens tillsynsbesök i början av hösten upptäcktes att de boende saknar egna underkläder, sängkläder och handdukar.
De flesta delar rum och har små möjligheter att ha personliga tillhörigheter. "Boendet har stark institutionsprägel", sammanfattar länsstyrelsen i sin tillsynsrapport.
Nu stämmer även Arbetsmiljöverket in i kritiken mot Sjukhemmet. Under en inspektion i oktober uppmärksammade verket bland annat mycket slitna och nergångna lokaler, blockerade nödutgångar, elkablar som saknar raster och misstänkta mögelskador.
I ett brev till Bergs kommun meddelar nu Arbetsmiljöverket att de överväger att besluta om ett föreläggande.
Om ett sådant beslut fattas kommer kommunen att tvingas göra en riskbedömning av den fysiska, psykologiska och sociala arbetsmiljön samt i en handlingsplan redovisa vilka åtgärder som måste vidtas och när de senast ska vara utförda.
I slutet av december ska Arbetsmiljöverket avgöra om de kommer att besluta om ett föreläggande eller inte.

Mer läsning

Annons