Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Side System läggs ner

/
  • Det var då. Glädjen och framtidstron var det inte fel på när Side System i Oviken för ett år år sedan såldes till Bräcke Mekan i Bräcke. Nu står företaget inför nedläggning. På bilden Sides systems ägare Sten Sandberg, Jan Jonsson ochTorsten Löök.Foto: Ingvar Ericsson

Lågkonjunkturen fortsätter att slå stenhårt mot länets verkstadsindustri. Anrika verkstadsföretaget Side System i Oviken läggs ner som en följd av det rådande läget. Den tio personer stora personalen informerades härom dagen.

Annons

Företaget ägs numera av Engcon Holding AB i Strömsund.

Detta efter att först och för fyra år sedan ha sålts till Mählers i Rossön och knappt år därefter till Jemthydraulik/Bräcke Mekan AB i Bräcke, som ingick i Engconkoncernen.

LT sökte på söndagen förgäves Engcons ägare Stig Engström för en kommentar.

Side System startades 1985 av Knut Olsson, Jan Jonsson, Torsten Löök och Sten Sandberg och tillverkade traktortillbehör som hydraulcylindrar, ventilblock och utgödslingssystem.

Dessutom tillverkade företaget miniprocessorn Niab.

Som mest har företaget haft 20 anställda och årsomsatt 19 miljoner kronor.

– Det kan inte hjälpas att det här känns ganska bittert, säger Jan Jonsson.

– Vi sålde inte företaget för att vi behövde sälja, utan för att det behövdes ett generationsskifte.

– Och när vi plötsligen hade en spekulant i form av det duktiga företaget Mählers tyckte vi att det var lämpligt att sälja.

– Om vi vetat det vi vet i dag vete sjutton om vi sålt.

Side systems verkstadslokaler i Oviken innehåller omfattande utrustning, främst i form av fleroperationsmaskiner och svets-, monterings- och lackeringsavdelning.

Side System ägde under ett tiotal år Nylunds Maskiner i Östersund.

Side System har under en lång rad år haft tämligen omfattande samarbete med Engcon i Strömsund i form av tillverkning av hydraulcylindrar.

Fenomenet minskad orderingång och stora fasta kostnader drabbar även Engcon i Bräcke.

Där har Jemthydraulik/Engcon helt nyligen försetts med nya lokaler i form av en omfattande utbyggnad av sina av Bräcke kommun ägda lokaler som företaget hyr på Bräckes industriområde.

– Med facit i den rådande lågkonjunkturen var det kanske inte så lyckat att slå ihop Side System och Bräcke Mekan, säger Bräcke Mekans förre ägare Sten-Göran Westberg, Bräcke.

– När vi gjorde affären hade vi givetvis förhoppningar om fortsatt full fart.

Mer läsning

Annons