Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satte kurs mot att bli bättre motorcyklister

/
  • Maria Marcusson tyckte att kursen var mycket lärorik och testade just den här köromgången motstyrning. Det vill säga att man styr i motsatt riktning än kurvan.
  • Lars-Erik Eriksson från Hållbacken hade med sig sin dotter Isabel på utbildningen.
  • Instruktörerna Leif Hemmingsson och Peter Janulf tror att mc-olyckorna skulle minska om fler gick kursen.
  • Johnny Jonsson från Östersund testade kurvtagning med en arm för att bättre känna hur motstyrning fungerar.
  • Inte bara lärorikt utan också fruktansvärt kul, var Maria Marcussons summering efter halva kursen.
  • ....något om att det förarna har svårast för är att använda handbromsen....
  • Maria Marcusson tyckte att kursen var mycket lärorik och testade just den här köromgången motstyrning. Det vill säga att man styr i motsatt riktning än kurvan.

Några timmars kurs och du är en klart bättre motorcyklist. Ungefär så lanserar Sveriges motorcyklister, SMC, sin kurs i broms- och kurvteknik. I helgen hölls utbildningen för första gången i länet.

Annons

Uppslutningen var bra. Sjutton motorcyklister och åtta funktionärer var med på kursen som anordnades på gokartbanan Bergringen i Svenstavik i dag. Kursen syfte är ytterst att få säkrare motorcykelförare i trafiken.
– Det här är en utbildning som varje motorcyklist bör gå. Många har inte en aning om de saker vi lär ut här, berättar Thomas Nilsson som är utbildningsansvarig på SMC Västermorrland.
I korthet handlade kursen om att deltagarna skulle få öva sig i att manövrera motorcykeln och att tänka rätt i olika situationer. Precis som namnet anger ligger mycket i hur motorcyklisten agerar vid kurvtagning och inbromsning.
– Det som brukar vara lättast att åtgärda är blicken. Hur man ska läsa av en kurva, berättar Leif Hemmingsson som är instruktör på kursen.
Han förklarar att man ska vänta i det längsta med att välja vilket spår man ska hålla genom kurvan. På så sätt har man bättre sikt och kan lättare avgöra vilket som är bäst. Ett vanligt fel som mc-förare gör är att vid ingången i en kurva ligga för långt till höger eller vänster i vägbanan. Därmed blir det också svårt att korrigera vägvalet mitt i kurvan om det skulle behövas.
Kursen bestod i sex olika delar där förarna i mindre grupper fick åka ut på banan och testa de olika moment som man gått igenom innan varje körning. En som valde att gå kursen var Maria Marcusson från Umeå.
– Det har varit jätteroligt hittills. Framförallt att man har fått prova saker och testa gränser under ordnade förhållanden här på banan där det inte finns någon annan störande trafik. Hon har haft mc-körkort i tolv år men tycker ändå att hon lärt sig väldigt mycket på bara några timmar.
– Jag känner mig absolut mer förberedd för olika situationer efter den här kursen, säger hon.
Utbildningsansvarige Thomas Nilsson säger att många som går kursen inte känner till flera av de begrepp som nämns och att körskolor ofta inte lär ut moment som svängpunkt och gaskontroll.
– Jag skulle absolut säga att de som gått den här kursen kör 10 procent säkrare i trafiken, många betydligt mer än så.

Mer läsning

Annons