Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Bergs kommun klara den ekonomiska krisen

Skär ner på administration och lägg ner arbetsmarknadsenheten. Så föreslår ekonomerna i Berg att kommunen ska klara av den ekonomiska krisen.

Annons
I fjol använde Bergs kommun 102 procent av skatteintäkterna till verksamhet. Enligt Sveriges kommuner och landstings rekommendationer ska den siffran ligga någonstans mellan 96 och 98.
Kommunfullmäktige har beslutat att bara använda 98 procent av skatten till verksamhet nästa år. Men nu får beslutet bakläxa av kommunens ekonomer.
- Det är inte rimligt att klara av de ekonomiska mål som politikerna beslutat om, säger Lars Normark, tillförordnad ekonomichef.
I sitt budgetförslag inför 2009 har ekonomerna därför utgått från att 99 procent av budgetintäkterna ska användas till verksamhet nästa år, vilket skulle innebära att kommunen kan lägga 4,3 miljoner mer än beräknat på verksamheten.
Kommunens största ekonomiska problem är verksamhetsnämnden, som i år går mot ett underskott på över 10 miljoner kronor.
För att komma i budgetkostymen inför nästa år har nu tjänstemännen på ekonomiavdelningen föreslagit att flytta omkring tre miljoner kronor från kommunstyrelsens verksamhetsområde till verksamhetsnämnden.
I stället för att verksamhetsnämnden måste spara kan det nu alltså bli så att det är kommunstyrelsen som får krympa sin organisation.
- I vårt budgetförslag har vi föreslagit att kommunen skär i administrationen och att Arbetsmarknadsenheten i princip läggs ned, säger Lars Normark.
Arbetsmarknadsenheten har i dag en nettokostnad på omkring fyra miljoner kronor som används för att hjälpa personer som har svårigheter med att komma ut på arbetsmarknaden. Verksamheten är inte lagstadgad. Även revisorerna stödjer en nedläggning av enheten i en stödrevisionsrapport som presenterades nyligen.
- Det här förslaget innebär inte att verksamhetsnämnden slipper besparingar, men i vårt budgetförslag har vi inte presenterat några nedläggningar, säger Normark.
På tisdag ska kommunstyrelsen diskutera ekonomernas budgetförslag för 2009 och i slutet av november ska kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet i frågan.

Mer läsning

Annons