Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radio Berg – en station med lyssnare i världen

/
  • Flera av de internationella lyssnarna hör av sig till Calle Friman på Radio Berg dagligen. – Vi brukar kunna leverera både små och stora nyheter från alla världens hörn, säger han.  Foto: Sandra Högman

Radio Bergs lyssnarskara växer – utanför kommungränsen. Stationen får allt större publik i bland annat Tyskland, Spanien, Finland och Amerika.

Annons

Sedan drygt två år tillbaka behövs ingen traditionell radiomottagare för att lyssna på Radio Bergs sändningar. Med hjälp av en dator med internetanslutning går det att, från hela världen, höra på närradiostationens program.

Den digitala satsningen har inneburit att Radio Bergs internationella publik sakta men säkert har vuxit de senaste åren. Nu lyssnar hundratals på kanalen via webben varje dag.

– Det är naturligtvis många i Sverige, utanför Bergs kommun, som lyssnar. Men vi har också stor publik i Tyskland, Norge och Amerika. Vid ett par tillfällen har också lyssnare från Kina, Ryssland och Sydamerika kopplat upp sig mot vår station, berättar Calle Friman på Radio Berg.

Sedan två veckor tillbaka har Radio Berg också blivit en populär station på den spanska solkusten.

– Vi har 98 lyssnare i ett och samma bostadsområde varje dag, säger Calle Friman.

De flesta lyssnarna som väljer att ratta in Radio Berg via internet har anknytning till Jämtland och Bergs kommun på ett eller annat sätt, tror Calle Friman. Men det finns också de som aldrig satt sin fot här, och ändå väljer Radio Berg.

– Vi har en läkare i Småland som, vad jag vet inte har någon anknytning hit, varje dag spelar Radio Berg på sin mottagning, säger Calle Friman.

Till de populäraste programmen hör bland annat den vecko- återkommande kommuninformationen, samt direktsändningen av kommunfullmäktiges sammanträden.

– Det har ju varit rätt turbulent i kommunen de senaste åren, vilket säkert har gjort att utflyttade Bergsbor är nyfikna på vad som händer hemmavid, säger Calle Friman.

Annons