Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen på Myltblomman slår larm

/
  • Annica Häggström och Katrin Hamrin på äldreboendet Myltblomman i Svenstavik har en tung arbetsbörda. Värst är det på morgonen. Då de tillsammans med fyra kollegor hjälpa 23 boende att stiga upp, klä på sig, byta blöjor, medicinera och duka fram frukost. Foto: Sandra Högman

De boende på Myltblomman får inte den omvårdnad de behöver. Det menar personalen som nu slår larm om situationen på äldreboendet.
- Vi har gått på knäna länge, säger Annica Häggström.

Annons
Arbetsbördan på äldreboendet Myltblomman i Svenstavik har blivit hög de senaste åren. I takt med att de boende har blivit äldre behöver de också mer omvårdnad. Men trots att det blivit mer att göra har inte mer personal anställts.
- Belastningen är extremt tung. Hur vi än försöker räcker vi inte till, säger Kerstin Svensson, skyddsombud på Myltblomman.
- Vi har försökt att göra arbetsuppgifterna i en annan ordning och prioritera om, men det går ändå inte ihop, tillägger kollegan Annica Häggström.
Den tunga arbetsbördan innebär försämrad vård för de boende, menar personalen. De tvingas skriva avvikelserapporter i stort sett varje dag, de boende har nästan ingen rörlighetsträning längre och äldre som larmar kan få vänta länge innan de får assistans.
Värst är det på morgonen. Då ska fem till sex personal hjälpa 23 boende att stiga upp, klä på sig, byta blöjor, medicinera, duka fram frukost och ägna sig åt övriga omvårdnadsuppgifter.
- Det händer att vissa inte får kliva upp förrän halv tolv, säger Katrin Hamrin, som också arbetar på Myltblomman.
Arbetssituationen har nu blivit så tung att flera i personalen har onda ryggar, är trötta och mår psykiskt dåligt.
- Vi känner oss slutkörda och otillräckliga. Vi vill kunna erbjuda de boende bra vård, men det är i princip omöjligt med den personaltäthet vi har i dag, säger Kerstin Svensson.
- Ska vi kunna göra vårt jobb behöver vi mer resurser, säger Annica Häggström.
Trots att personalen under en veckas tid vid upprepade tillfällen försökt att få kontakt med politiker i kommunstyrelsen hörde ordförande Lena Olsson, Be, av sig först i går.
Nu har skyddsombudet Kerstin Svensson tagit kontakt med Arbetsmiljöverket för att få bukt på situationen. Med stöd av arbetsmiljölagen har hon skickat en begäran om åtgärder till arbetsgivaren. Om kommunen inte svarar på skrivelsen eller om skyddsombudet anser att insatserna inte är tillräckliga kommer Arbetsmiljöverket att få ta över ärendet och sätta in de åtgärder de anser vara nödvändiga.
- Någonting måste göras, och det nu. Det här håller inte. De ansvariga kan inte längre försvara sig med att det inte finns några pengar. Man måste våga bli gammal - även i Berg, säger Kerstin Svensson.
Katrin Hamrin instämmer:
- Det går inte att dra ner mer nu.
- Det händer att vissa inte får kliva upp förrän halv tolv. Vi vill kunna erbjuda de boende bra vård, men det är i princip omöjligt med den personaltäthet vi har i dag.
Annons