Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragningarna kan strida mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Förslaget att en vårdanställd under nattetid ensam ska ta hand om de 30 boende på Dalsätra och Fjällglimten kan strida mot Arbetsmiljö-verkets föreskrifter.

Annons

Tidigare har det varit två personer som jobbat natt på boendena, men sedan ett antal LSS-platser försvunnit föreslås antalet anställda minskas. Som LT tidigare har berättat hävdar kommunen att personalneddragningarna är genomförbara eftersom den personal som arbetar inom hemsjukvården i området ska hjälpa till inne när det behövs.

Personal och anhöriga till de boende är däremot av en helt annan åsikt.

Men kommunens förslag om att låta en anställd ensam ansvara för 30 boende kan strida mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Enligt föreskriften om ensamarbete är det okej att nattetid arbeta ensam på en vårdavdelning om arbetsgivaren kan garantera säkerheten. För att personal ska få arbeta ensam ska det bland annat finnas tillfredsställande larm, och hjälpen ska vid larm komma till undsättning ”inom rimlig tid”.

Enligt Ulf Strandberg, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket, är det alltid svårt att uttala sig generellt eftersom det behöver göras individuella riskbedömningar på varje enskild arbetsplats. Men spontant tycker han att det ”verkar finnas mycket att fundera över” i de föreslagna personalneddragningarna på Dalsätra och Fjällglimten.

– 30 vårdtagare är en stor grupp – även under kortare stunder på dagtid kan det vara olämpligt att ensam ha ansvar över så många vårdtagare, säger Strandberg.

Annons