Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandrare ska ge helgfrid i Svenstavik

/
  • Tillsammans med Bergssprängarna och polisen har en grupp föräldrar tagit initiativ till nattvandringar  i Svenstavik. Här är kommunens ungdomskonsulent Kajsa Kårwik tillsammans med Arne Lindgren och Irene Frykeskog,  Bergsprängarna.Foto: Jan Andersson

Vandrande föräldrar ska göra Svenstavik lugnare kvällstid.

Annons

 

Tillsammans med Bergssprängarna och polisen har en grupp föräldrar tagit initiativ till nattvandringar under helgerna.

Nattvandringarna inleddes förra helgen. Under flera timmar på både fredags- och lördagskvällen rörde sig en handfull föräldrar i samhället. Även representanter från Bergsprängarna och polisen fanns på plats. Under de kommande helgerna kommer de nattliga vandringarna att fortsätta.

– Det behövs alltid vuxna som rör sig bland ungdomarna, konstaterar Arne Lindgren på fältarbetsgruppen Bergsprängarna.

Och under höstarna är behovet ännu större, menar han.

– Det är alltid värst i samband med skolstart. Det blir en del fester med fylla, säger Arne Lindgren.

Det är inte första gången som föräldrar nattvandrar i Svenstavik, men nu är det flera år sedan det organiserades vandring i samhället.

– De gånger det nattvandrats tidigare har det nästan varit en akut åtgärd då det varit mycket stök. Nu är det mer förebyggande, säger Irene Frykeskog, som också arbetar på Bergsprängarna.

De nattvandringar som är inplanerade under hösten är ett resultat av projektet Föräldrastegen som drogs i gång i våras. Under diskussioner har det framkommit att många föräldrar vill nattvandra för att hålla koll på sina ungdomar, men som vill göra det tillsammans med andra. Totalt är det ett 20-tal föräldrar som har anmält sitt intresse för att nattvandra.

– Det är jätteroligt att det finns ett intresse och ett engagemang bland föräldrarna och att de vill vara ute med sina barn, säger Bergs kommuns ungdomskonsulent Kajsa Kårwik.

Eva Gustafsson var en av föräldrarna som nattvandrade i helgen. Hon har själv barn i tonåren och tycker att det är viktigt att vuxna går ut i stället för att hålla sig hemma på kvällarna.

– Det har varit rätt stökigt under det senaste året. I bland räcker det med att vi vuxna visar oss på byn för att stämningen ska bli lugnare, säger hon.

Samtidigt deltar hon i nattvandringarna för att skicka en signal till kommunen att det behövs sysselsättning för barn- och ungdomar i Svenstavik med omnejd under kvällar och helger.

– Det är inte så konstigt att det händer tråkiga saker när tonåringarna inte har några alternativ. Det finns ju inte ens en fungerande fritidsgård här, säger Eva Gustafsson.

Men förhoppningsvis ska fritidsgårdsverksamheten i Svenstavik bli bättre i framtiden. I samband med höstens nattvandringar hoppas Kajsa Kårwik att Tingshuset kan ha öppet mer frekvent.

– Det har varit lite si och så med den verksamheten, men förhoppningsvis blir det bättre under den kommande hösten, säger hon.

Annons