Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande musiker kan förlora sommarkurs

/
  • Under akademins två veckor ligger Filip Gloria, Louise Börjes och de övriga 14 unga stråkinstrumentalister i hårdträning. Förutom att de får både individuell undervisning och lektioner i kammarmusik av några av branschens bästa musiker, erbjuds de bland annat föreläsningar i drama. Foto: Sandra Högman
  • Årets upplaga av Bergs sommarakademi kan bli den sista. En av anledningarna är den kärva ekonomin. Akademin finansieras till stor del av bidrag från länets kommuner, församlingar och kulturinstanser. Sedan starten för nio år sedan har bidragsstöden sjunkit väsentligt.
  • Det gäller att föra anteckningar för att komma ihåg hur styckena egentligen ska spelas.

Årets upplaga av Bergs sommarakademi kan vara den sista. Den kärva ekonomin i kombination med sviktande ork har fått arrangörerna att överväga att lägga ner den berömda sommarkursen för lovande musiker.

Annons

Sedan 2001 har unga lovande stråkinstrumentalister från hela landet varje sommar samlats i Hoverberg, utanför Svenstavik, för att få både individuell undervisning och lektioner i kammarmusik av några av branschens bästa musiker. Verksamheten startade när den välkände violinisten Karl-Ove Mannberg efter nästan 20 år med den så kallade Sommarensemblen i Berg bestämde sig för att arrangera lägerverksamhet i stället.

I år medverkar16 deltagare i akademin, som just nu pågår i Hoverberg.

Men årets sommarakademi kan bli den sista.

– Som det ser ut i dag lutar det åt att det här är sista gången, säger Ena Carlborg-Mannberg, som tillsammans med sin make Karl-Ove Mannberg, arrangerar Bergs sommarakademi.

Det finns många faktorer som ligger bakom, enligt Ena Carlborg-Mannberg.

– Dels beror det på det hårda ekonomiska klimatet, dels på att vi som arrangerar det här inte blir yngre precis, säger hon.

Bergs sommarakademi finansieras till stor del av bidrag från länets kommuner, församlingar och kulturinstanser. Sedan starten för nio år sedan har bidragsstöden sjunkit väsentligt.

– Lågkonjunkturen avspeglar sig även i den här branschen, det finns inte lika mycket pengar att söka nu, säger Ena Carlborg-Mannberg.

Och den omtalade lågkonjunkturen har också satt sina spår i elevunderlaget.

– Intresset finns. Men för många av eleverna, som till stor del kommer från södra Sverige, är det en lång och kostsam resa. Och vissa måste sommarjobba i stället för att komma hit – annars klara de sig inte ekonomiskt.

Årets upplaga av Bergs sommarakademi inleddes i fredags. Innan lägret avslutas nästa vecka kommer akademin att bjuda på sju konserter – två lärarledda, tre elevkonserter och två mixade.

Mer läsning

Annons