Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Låt skolan bli en valfråga i Berg”

/
  • Alf Lundin (V), Lena Olsson (Be) och vänsterns nya tillskott Folke Jonsson tycker att verksamhetsnämndens sätt att hantera skolfrågan är odemokratiskt. Nu vill de att det beslut som nämnden ska fatta i morgon ska skjutas på framtiden.Foto: Sandra Högman

Verksamhetsnämndens sätt att hantera skolfrågan får intern kritik.

Annons

Nu vill Bergspartiet, vänstern och miljöpartiet ännu en gång stoppa ärendet.
– Låt det bli en valfråga, säger de.

I morgon ska verksamhetsnämnden fatta beslut om kommunens framtida skolstruktur.

Men ännu är det okänt vilka förslag politikerna har att ta ställning till. Beslutsunderlaget har gått ut till politikerna, men de har förbjudits att diskutera ärendet med utomstående eftersom det fortfarande anses vara arbetsmaterial.

– Ledamöterna har belagts med munkavel och får inte ens diskutera handlingarnas innehåll med övriga politiker och partikamrater, säger vänsterns Alf Lundin.

– Det är ett horribelt och odemokratiskt sätt att arbeta. Det är skrämmande att det går till så här i Sverige år 2010, fortsätter han.

Miljöpartiet, vänsterpartiet och Bergspartiet kritiserar också verksamhetsnämnden, med center- partiets Torsten Medalen i spetsen, för att de ännu en gång har satt skolfrågan på agendan. Förra året beslutade kommunfullmäktige efter en långlivad debatt att ge kommunens skolor en respittid till och med år 2012.

– Jag har sagt det tidigare och säger det igen; det är konstigt att verksamhetsnämnden driver den här frågan trots att det finns beslut på att alla skolor ska vara kvar i två år till, säger miljöpartiets Pietro Rödin.

Nu kräver de tre partierna att verksamhetsnämnden och den tillhörande förvaltningen ska göra om och göra rätt.

– Det enda rätta är att återremittera eller lyfta ur skolfrågan helt och hållet. Vi kräver en öppenhet. Det bästa vore om skolan kunde få bli en valfråga, säger Alf Lundin och får medhåll av de övriga partiernas representanter.

Under onsdagens sammanträde ska Lena Olsson utnyttja sin rätt som kommunalråd och sitta med på nämndens sammanträde. Dessutom ska hon tillsammans med kommunchefen kalla till ett möte med verksamhetsnämndens presidium samt berörda tjänstemän.

Kommunens ekonomi är inte den bästa. Hur ska ni kunna behålla alla skolor samtidigt som ni får en ekonomi i balans?

– Jag tror att det krävs en skattehöjning 2011. Pengarna ska inte bara användas till skolan, utan till alla kärnverksamheter inom kommunen, säger Lena Olsson.

Ni har hittills haft ett nära samarbete med centerpartiet, kan det fortsätta efter den här kritiken?

– Jag vill inte föregå vad som händer under de närmaste mötena och kan därför inte svara på det i dag, säger Lena Olsson.

Annons