Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurs för ACB Laminat

/
  • Christer Björk är fackligt ombud på ACB. Han berättar att personalen informerades om konkursen innan lunch. Christer Björk upplever att han och kollegorna har levt på hoppet även om de förstått att läget varit mycket dystert då rekonstruktionsperioden blev så lång.

ACB Laminat är försatt i konkurs. Orsaken uppges vara likviditetsproblem.

117 anställda drabbas vid ACB:s konkurs.

Annons

Konkursen skedde klockan 10:30 i dag vid Östersunds tingsrätt och det är på bolagets egen begäran.
Personalen vid bolagets arbetsplatser i Skanderåsen och vid Locknefabriken ska vara informerade. ACB:s ledning har kallat till en presskonferens i eftermiddag.
ACB har under en tid brottats med ekonomiska problem och företaget har varit under företagsrekonstruktion sedan i januari. I Bergs kommun är ACB ett viktigt företag och en stor arbetsplats. Icahandlaren Kurt Jonsson i Svenstavik är en av dem som oroas.
– Det här är förödande för såväl kommunen som företagen här, säger han. Det här kommer att märkas i kassorna hos oss och hos de andra företagen. Jag tror att det kan bli ett tapp på fem procent i omsättningen.
I dag är det den 25:e och i vanliga fall löneutbetalning, men för de ACB-anställda blir det ingen lön i dag. Det uppger den nyutsedde konkursförvaltaren.
– Det kommer att ta ytterligare några dagar det är inte bara upp till oss på förvaltarbyrån utan också avhängigt av länsstyrelsen då det är den statliga lönegarantin som träder in, säger konkursförvaltaren.
Många underleverantörer kommer också att drabbas av ACB:s konkurs. Rödins trävaru AB i Skanderåsen är en av leverantörerna och vd:n Gunnar Rödin tycker att beskedet om konkursen är tråkigt.
– Vi känner mycket för de anställda och för företaget, säger han.
Rödins trävaru levererar sågspån till ACB:s fabrik i Brunflo.
– Hur det här kommer att påverka oss vet jag inte exakt ännu, säger han.

Artikeln kommer att uppdateras under dagen och i Länstidningen i morgon kommer du att kunna läsa ännu mer om konkursen, reaktionerna och ACB:s fall. 

Annons