Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommunen förlorar på skolnedläggningarna”

/
  • Nästa år ska kusinerna Jenny Eriksson och Frida Eriksson från Åsarna börja förskoleklass. Om byns skola läggs ner kommer de inte att få gå på Åsarnas skola, utan tvingas åka in till Svenstavik. Foto: Sandra Högman

Föräldrarna i Berg har inte gett upp kampen om byskolorna. Föräldraföreningarna i både Klövsjö och Åsarna har tagit fram nya siffror som visar att kommunen inte kommer att spara några pengar på att lägga ner.

Annons

Som LT tidigare har berättat räknar Bergs kommun med att spara tre miljoner kronor på skolorna från och med nästa år. Om sparförlaget klubbas genom i sin helhet av kommunfullmäktige i slutet av november innebär det troligtvis att skolorna i Klövsjö, Skålan och Åsarna, samt högstadiet i Rätan läggs ner till hösten.

Men föräldraföreningarna på de berörda skolorna tror inte att kommunen kommer att spara några pengar på skolnedläggningarna. I två skrivelser presenterar föräldrarna i Klövsjö respektive Åsarna egna kalkyler som visar att Berg inte kommer att spara lika mycket som de tror.

– Mycket går hand i hand. Om skolan lägger ner tappar Bergs hyreshus en intäkt och äldreboendet Treklövern får inte sälja vissa tjänster. I slutändan är det samma pengar, det blir ett nollsummespel, säger Stefan Eriksson, förälder i Åsarna.

– Vi vet att kommunen måste spara pengar, men det här är inte rätt sätt. Om skolan läggs ner är det en tydlig markering på att bygden håller på att dö ut, vilket inte direkt främjar inflyttning, tillägger Marie Daabach, också hon förälder i Åsarna.

Dessutom visar föräldrarnas prognos att barngrupperna kommer att öka med omkring tio barn inom en femårsperiod, vilket kommer att belasta skolskjutskontot hårt.

Men för föräldrarna i Åsarna handlar det inte bara pengar. De beskriver byns skola som en bra plats för barnen att utvecklas och lära sig saker. Lokalerna är fina och lärargruppen är trygg, menar de.

– Varför lägga ner någonting som fungerar så bra? frågar sig Maria Wikén.

Även föräldraföreningen vid Klövsjö skola tvivlar på att Bergs kommun kommer att spara pengar på att lägga ner byns skola. I stället för att spara pengar visar föräldrarnas uträkning på en förlustaffär på omkring en halv miljon kronor.

Den främsta orsaken till fördyringen är att behovet av skolskjutsar kommer att öka dramatiskt. Enligt föräldraföreningens beräkningar kommer en merkostnad på närmare 800 000 kronor per år att uppstå.

För att rädda skolan säger sig föräldrarna i Klövsjö nu vara beredda att köpa skolbyggnaden till marknadspris och på så sätt få ner hyreskostnaden.

Även byborna i Skålan är beredda att hitta en liknande lösning. Skålans bysamverkan har deklarerat att de är beredda att köpa skolhuset i byn och därefter kostnadsfritt hyra ut det till kommunen, om kommunen tar på sig att stå för drift och underhåll.

Annons