Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne blev författare av en slump – tredje boken ute nu

/
  • Janne Karlsson har skrivit många teaterföreställningar genom åren. Men fram till för något år sedan hade han aldrig en tanke på att skriva en hel bok. För ett par veckor sedan släpptes hans tredje bok ”Snart är jag vuxen”. Foto: Sandra Högman

Janne Karlsson hade inte en tanke på att bli författare – för ett par veckor sedan släppte han sin tredje bok. Och han har redan planer på en fjärde.

Annons

För ett par år sedan bestämde sig Janne Karlsson från Hackås för att skriva ner olika berättelser från sin ungdom och ge i present till sina barn.

– Jag ville få ner alla de historier jag bar på innan minnesbilden försvann, säger han.

Sagt och gjort. När det var dags att trycka upp tre exemplar av samlingen, ett exemplar till varje barn, visade det sig att det kostade lika mycket att trycka 500 böcker.

– Vem ska ha alla de exemplaren, tänkte jag. Det är väl ingen som vill läsa om mig, säger Janne Karlsson.

Men Janne beslutade sig ändå för att trycka upp 500 kopior av boken som fick namnet ”Sett med ett barns ögon”. Och det visade sig att Janne Karlssons beslut av klokt. Böckerna sålde som smör i solsken.

För några veckor sedan blev den andra boken – ”Snart är jag vuxen” – om Janne Karlssons liv klar. I den berättar han öppet om hur det var att vara tonåring i Oviken på 50-talet. Läsaren får bland annat veta varför Janne blev kallad källarmästare Karlsson av sin konfirmationspräst och hur det gick till när Östersundspolisen förväxlade honom med Clark Olofsson.

– Jag är inte rädd för att exponera mig själv. Det som jag gick genom i puberteten är inte onormalt i jämförelse med andra. Den enda skillnaden är att jag kan berätta om det, säger Janne Karlsson.

Förutom de två böckerna om sitt liv har Janne Karlsson också gett ut en bok med namnet ”De sörjande asparna” som handlar om en allé i Svensågen där Janne Karlsson växte upp.

Trots att det bara är några veckor sedan Janne Karlssons senaste bok släpptes har han redan planer på en fjärde.

– Men det blir inga fler självbiografier. Eftersom det är barnen jag skrivit för finns det ingen poäng att fortsätta berättelsen om mig själv. Jag har berättat hur mitt liv var innan de kom till världen. Barnen har ju varit med om de efterföljande åren, nu är det deras uppgift att skriva resten, säger Janne Karlsson.

I stället lutar det åt någon form av historisk berättelse. Janne planerar att skriva om en händelse som inträffade i samband med en marknad i Sunne 1771.

– Om någon sagt till mig för tio år sedan att jag skulle skriva tre böcker och planera ytterligare en hade jag skrattat åt dem. Jag hade verkligen ingen tanke på att bli författare.

Mer läsning

Annons