Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på odjuret går vidare – slutar inte utan bildbevis

/
  • Ica-handlaren och styrelseledamoten i Svenstaviks företagareförening, Kurt Johnsson, leder expeditionen på Storsjön. Nu ska Storsjöodjuret fångas på bild.
  • Naturligtvis är även dykaren utrustad med kamera i fall han skulle stöta på Storsjöodjuret.
  • En så kallad Widescan Sonar, som känner av ljudvågor, och en Seago, en undervattensrobot med kamera,  är företagarnas nya grepp i jakten på Storsjöodjuret.
  • Dykaren Magnus Arnesson är med under expeditionen för att kunna gå ner på de ställen som den högteknologiska utrustningen pekar ut som intressant.

Rörelsekänsliga undervattenskameror räckte inte – företagarna i Svenstavik fortsätter hårdsatsa för att lokalisera Storsjö-odjuret.
– Vi ger oss inte för än vi fångat odjuret på bild, säger Gunnar Nilsson.

Annons

Förra sommaren placerade Svenstaviks företagarförening ut ett flertal undervattenskameror i Storsjöns djup, strax utanför Hoverberg. Syftet var att försöka fånga monstret på film och kabla ut jakten i direktsändning via internet.

Satsningen beskrivs som en succé och hemsidan har hundratals besökare från hela världen varje månad.

Bilder, som kanske föreställer Storsjöodjuret, har registrerats. Men fortfarande finns ingen bild som med säkerhet föreställer det omtalade monstret.

Nu fortsätter företagarna att satsa tid och pengar för att lyckas fånga Storsjöodjuret på bild.

Med hjälp av högteknologisk utrustning genomför företagarna i dagarna en unik expedition där de ska undersöka södra Storsjöns botten. En så kallad Widescan Sonar, som känner av ljudvågor, och en Seago, en undervattensrobot med kamera, är företagarnas nya grepp i jakten på Storsjöodjuret.

– Många har observerat Storsjöodjuret utanför Hoverbergets östra sida, men det är aldrig någon som undersökt området närmare eftersom det är så djupt. Vi hoppas att expeditionen kan ge en förklaring till varför odjuret setts så många gånger just här, säger Gunnar Nilsson, som är ordförande för företagarföreningen.

För omkring 50 000 kronor har företagarna hyrt in utrustningen samt tekniker från Linköping respektive Kalmar för att kunna söka av Storsjöns botten. I går eftermiddag påbörjades expeditionen, men det blåsiga vädret gjorde efterspaningarna något besvärliga.

– Vi har hittat ett femtiotal intressanta fynd på botten. Men vad det är för någonting vet vi inte. Platserna ska undersökas med miniubåten senare, och den insamlade datan ska analyseras innan vi kan säga vad det är, säger Gunnar Nilsson.

Expeditionen fortsätter i dag fredag.

Annons