Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har fått sjukdomsinsikt ...”

/
  • ”Jag har fått sjukdomsinsikt. Någonting måste göras för att rädd Bergs ekonomi”, säger Dan Östberg, Be, som varit en av de drivande i arbetet för att lägga ned högstadiet i Rätan.Foto: Sandra Högman

I vintras var Dan Östberg, Be, stark motståndare till skolnedläggningarna i Berg.Nu vill han lägga ned högstadiet i Rätan.
– Jag har fått sjukdomsinsikt, säger han.

Annons

Förra veckan avslöjade LT planerna på att lägga ned högstadiet i Rätan. Rektorerna i Myrviken och Svenstavik hade fått i uppgift att granska möjligheterna att ta emot Rätanseleverna redan till hösten.

Bergspartisten Dan Östberg, som sedan två månader tillbaka är ordförande för barn- och utbildningsutskottet, är den som har pekats ut som drivande i arbetet för att lägga ned högstadiet i Rätan.

I vintras var han en av de som engagerade sig mest för att stoppa nedläggningen av byskolorna i kommunen. Han har förståelse för att det ser lite ”konstigt ut” när han först arbetar för att bevara skolorna och sedan vill lägga ned högstadiet i Rätan.

Det tvära kastet förklarar han så här:

– Jag har fått sjukdomsinsikt, och ekonomin i Bergs kommun blöder. Jag hade inte förstått hur illa det var, men det har jag nu. Nästa år ska verksamhetsnämnden spara runt 18 miljoner kronor, ungefär hälften av besparingen ligger under barn- och utbildning. Vi måste hitta pengarna någonstans, säger han och fortsätter:

– Det är katastrofalt om man tror att en nedläggning av högstadiet i Rätan skulle räcka.

Enligt den uträkning som presenterades på det senaste skoldialogmötet kostar eleverna i Rätan mest i kommunen, och det är utifrån de siffrorna som Dan Östberg tycker att en flytt av högstadiet i Rätan skulle vara en bra början för att spara pengar.

– Besparingen skulle bli omkring 1,6 miljoner kronor, säger Dan Östberg.

Men det kommer inte att bli någon nedläggning av högstadiet i Rätan – inte just nu i alla fall. I onsdags beslutade verksamhetsnämnden att behålla strukturen på Rätans skola så länge. Beslutet röstades genom i oenighet med fem röster mot sex.

Bergspartisterna som var på mötet röstade mot Östbergs förslag.

– Vi är inte överrens i partiet alla gånger. Jag arbetar i första hand för skolans bästa, i andra hand är jag bergspartist, säger Dan Östberg.

Dan Östberg var själv inte närvarande under onsdagens möte.

– Det här har tagit mig hårt, jag stannade hemma, säger han.

Östberg har i samband med debatten funderat på att hoppa av sina politiska uppdrag.

– Men jag har kommit fram till att jag blir kvar.

Annons