Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är inte främmande för att höja skatten ...”

/
  • Kommunalrådet Lena Olsson, Bergspartiet, är inte främmande för en skattehöjning för att rädda byskolorna. Foto: ulrika andersson

Bergspartiet säger bestämt nej till de föreslagna skolnedläggningarna i kommunen. För att ändå klara den trassliga ekonomin säger sig nu kommunalrådet Lena Olsson kunna tänka sig att höja kommunalskatten.

Annons

– En höjning med 30 öre skulle innebära ett par hundra för varje invånare, men det kanske folk kan tycka är okej om pengarna används till att behålla samhällsservicen, säger Lena Olsson.

Det har varit en uppslitande vecka för många Bergsbor. I måndags presenterade tjänstemännen vid verksamhetsnämndens förvaltning ett förslag på hur verksamheterna ska få plats i årets budget.

Förslaget är ett hårt slag mot skolan. Fyra byskolor föreslås lägga ned, flera lärare kan försvinna och alla inköp av läromedel kan komma att stoppas.

I tisdags valde moderaterna att följa vänsterpartiets exempel från i höstas och lämna den så kallade regnbågsalliansen. Anledningen bakom avhoppet är, precis som i vänsterpartiets fall, att de känner sig överkörda av centern som är det parti som har drivit frågan om skolnedläggningarna hårdast.

Bergspartiet, som är kommunens största parti, gick till val med skolfrågan i fokus och säger sig absolut inte ha för avsikt att godkänna det sparförslag som lagts fram.

– Jag kan inte acceptera att sexåringar ska tvingas sätta sig på skolskjutsar i exempelvis Glen och åka till Svenstavik för att gå i skolan. Det finns flera forskningsrapporter som visar att långa skolskjutsar ökar risken för mobbning och minskar inlärningsmöjligheterna, säger Lena Olsson.

– Jag betvivlar att vi verkligen skulle spara fem, sex miljoner kronor på att lägga ned fyra skolor – framför allt inte ur ett samhällsekonomisktperspektiv, fortsätter hon.

I stället för att skrota de små skolorna har Lena Olsson andra förslag på hur verksamheten ska få plats i budgetkostymen.

– Jag är inte främmande för att höja skatten i november, säger hon.

I höstas föreslog vänsterpartiet att kommunalskatten i Berg skulle höjas, men förslaget röstades ned, av bland andra Bergspartiet.

Men trots att Bergspartiet och centern står så långt i från varandra i skolfrågan säger Lena Olsson att det i dagsläget inte knakar i fogarna så pass mycket att de skulle störa samarbetet.

– Vi är ju överrens i 99 procent av frågorna, det är bara i en eller ett par frågor vi inte håller med varandra, säger hon.

Annons