Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte säkert att vargen var i Oviken – men spår har hittats i Börtnan

Häromveckan revs ett antal får i Oviken. De spillningsprover som togs efteråt visade sig vara resultatlösa.

– Vi kan inte verifiera om spillningen kommer från varg eller något annat djur, säger Magnus Kristoffersson på länsstyrelsen.

Annons

För några veckor sedan påträffades åtta fårtackor i Häggen, utanför Oviken, som rivits svårt av vad som misstänks vara varg.

I går kom svaren på de spillningsprover som därefter tagits i området in till länsstyrelsen. De bekräftade – ingenting.

– De spillningsprover som togs i Ovikentrakten efter fårattacken var resultatlösa. Det går inte att säga om de kommer från varg eller något annat djur, säger Magnus Kristoffersson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Att proverna var resultatlösa innebär att de DNA-spår som fanns i spillningen var alltför bristfälliga för att avgöra vilken typ av djur som lämnat den.

Ytterligare spillning har dock samlats in från området och på de proverna förväntar länsstyrelsen sig få svar inom 14 dagar. Besked gällande de salivprover som tagits på de dödade fåren kommer däremot dröja ett helt år för att få.

Magnus Kristoffersson kan dock bekräfta att varg rört sig några mil västerut i Bergs kommun.

– Vi fick samtidigt in svar på några andra spillningsprover som tagits. Bland annat kan vi säga att det funnits en vargindivid som befunnit sig i trakten av Börtnan för ett par veckor sedan, säger han.

Mittådalens sameby uppges tidigare under sommaren ha haft en del problem med rovdjursattacker mot sina renar. Att varg utfört dessa kan nu med stor sannolikhet fastslås.

Mer läsning

Annons