Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget samband mellan arbetsmiljö och många cancerfall

/

Det finns inget samband mellan arbetsmiljön och det höga antalet fall av cancer på service-boendet Dalsätra. Det slår kommunen fast efter sin undersökning av lokalerna.

Annons
I slutet av augusti slog personalen på Dalsätra larm till sin arbetsgivare.
Åtta av de 22 anställda hade då inom loppet av ett halvår drabbats av cancer.
Som LT tidigare har berättat misstänkte personalen att cancerfallen på arbetsplatsen hade samband med den dåliga arbetsmiljön.
Men kommunens undersökningar av lokalerna visar att det inte är arbetsmiljön som har orsakat cancern.
I torsdags informerades personalen om resultaten av kommunens tester.
- Vi har gjort en rad undersökningar av inomhusmiljön på Dalsätra. Alla värden ligger inom de tillåtna ramarna, säger Bergs vård- och omsorgschef, Helen Rikardsson.
- Vi har inte hittat någonting som tyder på att arbetsmiljön ligger bakom det höga antalet fall av cancer på boendet, fortsätter hon.
De enkäter som personalen svarat på visar dock att många i personalen lider av trötthet, torra slemhinnor, rinnande ögon och långvarig nästäppa. I ett försök att komma till bukt med problemen ska nu värmen på serviceboendet gradvis sänkas.
- Dessutom ska kryputrymmena i grunden städas, säger Helen Rikardsson.
Personalen vid boendet var mycket nöjda efter torsdagens information.
- Det känns skönt att de tagit oss på allvar och gjort de här undersökningarna. Nu känner vi oss tryggare, säger skyddsombudet Cathrin Fundin-Petersson.
Under vintern kommer kommunernas granskning att fortsätta. Just nu ligger en radonmätare i lokalerna. Radonresultatet kommer att bli klart till våren.
Annons