Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indien väntar elever från Berg

/
  • I år är det fjärde året som elever och personal från Berg åker till Indien. Den här bilden togs vid resan för två år sedan. Foto: Privat
  • I år är det fjärde året som elever och personal från Berg åker till Indien. Den här bilden togs vid resan för två år sedan. Foto: Privat
  • Förberedelserna inför resan pågår för fullt. Malin Carnland, Tove Hestner, Sara Westgard, Gustaf Vahlström, Lovisa Ottosson och läraren Christina Andersson studerar på kartan vilka delar av landet de ska besöka. Foto: Sandra Högman
  • Under sina veckor i Indien ska eleverna bland annat besöka familjer i byar på den indiska landsbygden och intervjua dem om deras liv. Foto: Privat
  • Under det omkring tre veckor långa äventyret i Indien är cykeln det självklara färdsättet.  Foto: Privat
  • ”Eleverna lär sig att uppskatta vad de har hemma. Det här är i indiska mått mätt ett modernt kök”, säger läraren Christina Andersson.Foto: Privat

För fjärde året i rad ska lärare och elever från Berg på studieresa till Indien. Just nu försöker de att förebereda sig inför äventyret.

– Men det går nog egentligen inte, säger Gustaf Vahlström.

Annons

Delegationen från Berg, som består av fyra gymnasieelever, tre högstadieelever samt lärare, åker i mitten av februari och ska vara borta i nästan tre veckor.

När projektet startade för fyra år sedan var det bara elever från Bergs gymnasium som åkte på studieresorna, men numera följer även högstadieelever från Svenstavik, Rätan och Myrviken med.

– På så sätt blir projektet med kommunövergripande, säger Christina Andersson, lärare vid Bergs gymnasium.

Under sina veckor i Indien ska eleverna bland annat besöka familjer i byar på den indiska landsbygden och intervjua dem om deras liv, religion och arbetssituation. Dessutom kommer de tillsammans med sina lärare att besöka skolor och kvinnohem som välgörenhetsorganisationen Share and care står bakom.

Vid den förra resan till Indien lämnade Bergsdelegationen över omkring 55 000 kronor som eleverna på olika sätt samlat in till förmån för sina jämnåriga kamrater i Indien. Och förhoppningsvis kommer en liknande check att överlämnas under den kommande resan.

– Ett mål med resa är också att vi ska försöka hitta företag som är beredda att ta mot praktikanter från gymnasiet. Tanken är att eleverna i stället för att arbeta på ett lokalt företag här, i framtiden ska kunna göra sin praktik i Indien, säger Christina Andersson.

Just nu är de sju eleverna som ska åka i full gång med att, i den mån det är möjligt, förbereda sig inför resan.

– Vi har ju hört de elever som varit i väg tidigare år berätta om hur det är där nere, men jag tror att det är svårt att föreställa sig hur det egentligen är, säger Gustaf Vahlström, en av de elever från gymnasiet som ska följa med.

– Jag tror att det här är någonting som vi aldrig få uppleva igen senare i livet, fortsätter han.

Han får medhåll av Christina Andersson, som var med på resan till Indien för två år sedan.

– Eleverna växer så otroligt under de här resorna. Det är spännande att se hur de vågar ta för sig mer och mer, säger hon.

Studieresan finansieras av internationella programkontoret. Eleverna själva behöver varken stå för mat, uppehälle eller vaccinationskostnader.

Annons