Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Implantatet ska stoppa tillväxten av metastaser

/
  • Hormonimplantatet injiceras i Gösta Olofssons buk av distriktssköterskan Karin Berg. Det är tre månader sedan han fick ett implantat senast. ”Det gör ont. Nålen är rätt grov”, säger Gösta. Foto: Sandra Högman
  • När Gösta ändå var på hälsocentralen träffade han biomedicinska analytikern Iris Sandberg som tog förberedande prover inför nästa veckas droppbehandling.

Det första implantatet fick Gösta Olofsson i samband med att han fick beskedet prostatacancer i februari, och därefter har han fått ett nytt var tredje månad. Det implantat som injicerades i veckan är det fjärde i ordningen.

Annons

– Det gör ont. Nålen är rätt grov, berättar Gösta Olofsson när distriktssköterskan Karin Berg gett honom dosen med läkemedlet.

– Men den här gången gick det ändå betydligt bättre jämfört med de övriga gångerna. Sist jag fick implantatet blödde det någonting fruktansvärt. Nu kom det ju knappt något blod alls, fortsätter han.

Tidigare har Gösta Olofsson tvingats åka in till sjukhuset i Östersund för att få hormonet injicerat, men från och med nu sköter hälsocentralen i Svenstavik behandlingen.

– Det känns skönt att slippa åka sju mil till Östersund för att ligga på en sjukhusbrits i fem minuter, säger han.

Hormonimplantatet, som injiceras via en kanyl, verkar genom att slå ut det manliga hormonet testosteron som både prostatatumörer och metastaserna behöver för att växa.

Tyvärr går det inte att bota prostatacancer som har spritt sig, men det går att krympa tumören och bromsa tillväxten. Biverkningarna är bland annat svettningar och blodvallningar.

Implantatet, som är lite drygt en gånger en centimeter stort, behöver inte plockas ut när det slutat ge i från sig hormon, utan tas upp av kroppen och försvinner av sig själv efter verkningstiden.

Ett av problemen med den här formen av hormonbehandling är att kroppen efter ett tag kan bli resistent. Gösta Olofsson har börjat märka några symtom på att behandlingen inte fungerar som det ska.

– Jag har fått vissa minnesluckor och muskelbortfall, säger han.

Under veckans besök på hälsocentralen hade Gösta Olofsson också en tid hos biomedicinska analytikern Iris Sandberg som tog förberedande prover inför nästa veckas behandling.

– Till veckan är det åter dags för droppet som ska göra skelettet starkare, berättar Gösta.

Mer läsning

Annons