Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag möter de tivoliägaren i rätten

/
 • Evelina Eriksson och Charlotte Malm har fått bestående skador efter karusellolyckan i Oviken i somras. Nu arbetar deras föräldrar aktivt för att reglerna ska ändras för ambulerande tivolin.
 • Lisa Johansson och Kajsa Borgström ska träffa den 68-årige tivoliägaren i rätten i dag.
 • Charlotte Malm, Kajsa Borgström, Lisa Johansson och Evelina Eriksson satt i olyckskarusellen när den slungades     mot marken. I dag ska de berätta om olycksnatten för tingsrätten. Foto: Ulrika Andersson
 • Foto: Ulrika Andersson

Flickorna som satt i olycks-karusellen på Fröjdholmen förra sommaren har fortfarande ont efter olyckan. I dag ska de möta den 68-årige tivoliägaren i rätten.
- Det ska bli skönt att få sätta punkt.

Annons
Det säger Kajsa Borgström, en av de fem flickorna som satt i den 280 kilo tunga karusellvagnen på festplatsen Fröjdholmen när den lossnade från sitt fäste och slungades mot marken.
Det har nu gått nästan ett och ett halvt år sedan olycksdagen i juni 2007, men Kajsa Borgström har fortfarande ont i kroppen. Axlarna och ryggen ömmar och på senare tid har hon fått svårt att sova.
Och hon är långt ifrån ensam om sina skador.
Alla fem flickor som satt i karusellen har i dag problem med nacke och rygg. En av dem har dessutom diagnostiserats för en så kallad pisksnärtsskada, det vill säga whiplash.
Lisa Johansson, satt också i olyckskarusellen när den störtade mot marken. Hon har tvingats sluta dansa eftersom hon får ont av den typen av fysisk aktivitet.
- Idrotten i skolan har blivit en pina. Vi har gympa på torsdagar, och redan på måndagen kan jag börja gruva mig. I bland får jag dessutom så ont efteråt att jag måste ställa in saker jag hade tänkt göra under helgen, säger hon.
I dag ska de fem flickorna ställas öga mot öga i tingsrätten med ägaren till den karusell som gett dem men för livet. För flickorna innebär det att de efter drygt 17 månader får sätta punkt och gå vidare.
- Det kommer att vara nervöst att berätta för alla om vad som hände, säger Charlotte Malm.
Kammaråklagare Christer Jarlås har åtalat tivoliägaren misstänkt för vållande till kroppsskada eller sjukdom. Om mannen döms för brottet riskerar han böter eller fängelse i högst sex månader. Enligt förundersökningen hade olyckskarusellen inte monterats på ett lämpligt sätt. Det företag som på uppdrag av Statens kriminaltekniska laboratorium har undersökt karuselldelarna har upptäckt att en mutter som är avsedd att låsas fast med en låsbricka i stället hade häftsvetsats på plats.
Men trots att rättsprocessen snart är över kommer föräldrarna till de fem flickorna inte att ge upp kampen för att förhindra att en liknande olycka inträffar på ambulerande tivolin.
Som LT tidigare har berättat har föräldrarna skickat in en skrivelse till Rikspolisstyrelsen där de kräver en lagändring för ambulerande tivolin. I dag behöver tivolin som reser runt bara inspekteras en gång per år. Föräldrarna vill att karusellerna ska besiktigas varje gång de flyttas till en ny plats. De menar att det ska gå att följa en åkattraktions "historia" på samma sätt som det går att göra med en bil.
- Så är reglerna för markbundna lyftkranar på byggarbetsplatser. Det borde gälla tivolibranschen också, säger Britt-Marie Borgström.
Skivelsen, som skickades in till myndigheten i februari i år, sändes också till riksdagsledamoten Berit Andnor, s.
Även justitieministern Beatrice Ask, m, har nu fått skivelsen. Men fortfarande har ingenting hänt och föräldrarna kräver nu att få veta hur långt arbetet kommit.
- Det viktigaste för oss är att det här aldrig händer igen, säger Lena Gabrielsson, mamma till Lisa.
- Vi ger oss inte förrän det blivit en förändring på det här området, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons