Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Aloppa ska 4 500 renar flyttas till nya betesmarker

/
  • För en utomstående verkar renskiljningen som något av en fest. De flesta renägare har med sig hela sina familjer – gammal som ung får hjälpa till med det rätt slitsamma arbetet. Utanför renskiljningshagen grillas det hamburgare och nyfikna åskådare kikar in genom staketet för att få en skymt av det vackra skådespelet. Foto: Sandra Högman
  • ”Alla djur blir stressade när man tvingar dem på det här sättet. Men det rör sig om väldigt korta stunder, och de repar sig rätt fort”, säger Per-Erik Jonasson och visar hagen där djuren som dagen innan skiljdes åt betar lugnt.
  • En och en fångas renarna in. Med hjälp av märkningen i örat får renägarna reda på vem djuret tillhör och det förs till rätt fålla.
  • Det är en tuff kamp som utspelar sig mellan renarna och djurägarna. Det syns att många år av erfarenhet ligger bakom renägarnas teknik.
  • Renarnas horn delas upp i två högar. Om hornen suttit på kastrerade renar kan de inte användas till hantverk.

Det är inga vanliga dagar på jobbet för renägaren Per-Erik Jonasson och hans kollegor. På tre dagar ska 4 500 renar med handkraft sorteras och sedan transporteras till nya betesmarker.

Annons

Arbetet inför renskiljningen i Tossåsens, Mittådalens och Handölsdalens samebyar påbörjades för flera veckor sedan. Under åtskilliga dagar har renägarna hjälpts åt att samla in alla djur i stora hagar i Aloppa, söder om Flåsjöns kraftverk på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen.

– Totalt rör det sig om cirka 4 500 renar, berättar Per-Erik Jonasson.

Under tre dagar i början av veckan skiljdes renarna åt. Ett 50-tal djur åt gången forslas in i den stora hagen och med handkraft samlas renarna in en och en. Tack vare djurens öronmärkning kan djuren skiljas åt och föras till rätt fålla.

Men det är ingen enkel match för renägarna att under kampliknande former få djuren dit de ska. Det syns att många år av erfarenhet ligger bakom renägarnas teknik. Innan de släpps in i rätt fålla får djuren en färgklick i rumpan. På så sätt vet renägarna att de har räknats.

Blir inte djuren stressade under renskiljningen?

– Jo, det är klart. Alla djur blir stressade när man tvingar dem på det här sättet. Men det rör sig om väldigt korta stunder, och de repar sig rätt fort, säger Per-Erik Jonasson och visar hagen där djuren som dagen innan skiljdes åt betar lugnt.

För en utomstående verkar renskiljningen som något av en fest. De flesta renägare har med sig hela sina familjer – gammal som ung får hjälpa till med det rätt slitsamma arbetet. Utanför renskiljningshagen grillas det hamburgare och nyfikna åskådare kikar in genom staketet för att få en skymt av det vackra skådespelet.

– Jag tycker kanske inte att det är en festlighet, men visst är det speciella dagar på jobbet, säger Per-Erik Jonasson, som har tre av sina fyra barn med sig under renskiljningsdagarna i Aloppa.

När renarna så småningom har sorterats ska de transporteras till vinterbetesplatsen.

Annons