Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hålls landets enda kurs i liesmide

/
  • I fem dagar har sju deltagare från olika delar av Skandinavien varit i Hammarede för att lära sig mer om liesmide. ”Smide är ett rätt tungt arbete. Jag kommer nog vara rätt trött när jag åker hem till helgen”, säger Niklas Alexandersson.
  • KG Lindblad instruerar Niklas Alexandersson hur han ska göra  för att få ett bra resultat. ”Tänk  på att inte arbeta vid för låga temperaturer”.
  • Fikapauserna är minst lika viktiga som själva smidet.
  • Sören Larsson började intressera sig för smide redan för 40 år sedan när han och en kamrat hyrde ett hus i Halland där det fanns en amatörsmedja.
  • Maria Solhed från Umeå har länge varit intresserad av smide. Den här veckan har hon fördjupat sina kunskaper i liesmide.

Lien är ett av de mest klassiska föremål som kan smidas. Ändå finns det få kurser i ämnet. LT har besökt Hammarede som har Sveriges just nu enda kurs i liesmide.

Annons

Det är KG Lindblad, en av länets få verksamma smeder och lärare vid Bäckedals folkhögskola, som tagit initiativ till kursen.

– En lie är verkligen bland det mest klassiska man kan smida, säger han förtjust.

– Men tyvärr blir det allt mer ovanligt att den typen av bruksföremål tillverkas på klassiskt vis.

För att vända den nedåtgående trenden tog KG Lindblad initiativ till veckans kurs i den tidsenliga utomhussmedjan i Hammarede, mellan Kvarnsjö och Rätansböle. Under fem dagar har sju deltagare från olika delar av Skandinavien arbetat med att framställa egna liar med tillhörande skaft.

Gruppen har fått göra alla moment själva – från att framställa egna kolmilor till att förhand slipa eggen på lien.

– Förutom härdningen och anlöpningen har vi gjort allting på gammalt vis, utan hjälp av elektricitet, berättar KG Lindblad.

Sören Larsson från Ljungskile, mellan Uddevalla och Göteborg, är en av kursdeltagarna. Han tycker att det är viktigt att bevara liesmidet.

– Det är ett sätt att vårda naturen som håller på att försvinna. I dag håller ju folk bara på med svirrar, det är synd, säger han.

Sören Larsson började intressera sig för smide redan för 40 år sedan när han och en kamrat hyrde ett hus i Halland där det fanns en amatörsmedja.

– Nu när jag börjat närma mig pensionsåldern finns det mer tid och jag har tagit upp intresset igen, berättar han.

KG Lindblad själv tillverkar ungefär en handfull liar varje år.

– Det är ingen affär i det här, men jag tycker att det är viktigt att bevara hantverket.

Det är första gången som KG Lindblad anordnar en kurs i just liesmide. Och enligt honom själv finns det ingen motsvarande utbildning i Sverige. I framtiden hoppas han kunna hålla i fler kurser.

– Det är intresset som får avgöra om det blir fler kurser eller inte, säger han.

Mer läsning

Annons