Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldet ger Överturingen en stark tro på framtiden

/
  • Sedan i lördags har Överturingen en egen affär igen. När Konsum lämnade Överturingen för gott bestämde sig Conny Jonsson för att ta över verksamheten. Här med butikschef Carolina Sandholm.
  • Harriet Svensson hittade tillsammans med Siv Wiik guldfyndigheter för snart tre år sedan. Men trots all uppmärksamhet fyndet gett henne har guldet inte stigit henne åt huvudet. ”Nej, herre gud. Jag kör på som vanligt jag. Den enda skillnaden är att jag har lite mindre tid. Jag vill ju vara med i alla steg och  i bland blir det lite körigt, men det är ju det som är roligt”, säger hon.

För några år sedan var Överturingen nästan uträknad. Men nu lever hoppet i den lilla byn igen: Skolan är inte längre nedläggningshotad. Förra veckan inleddes guldjakten på allvar. Och sedan i lördags har byn återigen en egen affär.

Annons

I augusti 2007 hittade Harriet Svensson och Siv Wiik från Överturingen fyndigheter i området Storkullen på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland.

Sedan dess har byn inte varit sig lik.

Från att vara en sömning by i Norrlands inland, som nästan ingen utanför kommungränsen hört talas om, är nu Överturingen världskänd. Under de senaste två åren har journalister från alla världens hörn rapporterat från Överturingen, och representanter från stora internationella projekteringsbolag har varit på plats för att inspektera områdena.

Trots att det är nästan två år sedan Siv och Harriet hittade fyndigheterna är guldet fortfarande det stora samtalsämnet i byn.

Förra veckan tog guldyran ny fart när det projekteringsbolag som köpt rättigheterna att provborra i Storkullen satte i gång.

– Alla hoppas på en gruva, det är Turingens framtid det handlar om, berättar bybon Pernilla Hal-varsson.

Guldet har gett Överturingen med omnejd ny livslust – och en vilja att satsa.

När Konsum i februari stängde butiken i Överturingen för gott bestämde sig Conny Jonsson, som också äger byns bensinmack, för att arbeta för en butik.

– Jag bestämde mig för att satsa allt på ett kort, berättar Conny, som sedan överlåtelsen rustat upp lokalerna väsentligt.

Hoppet om en gruva i byn är en av anledningarna till att Conny Jonsson vågat satsa.

– Ska man vara med gäller det att vara först.

– Det är skönt att byn har brutit den negativa trenden. Guldet har gett oss hopp. Förhoppningsvis är det här slutet på sjunkande invånarantal och att ständigt tvingas bråka för skolans överlevnad, säger han.

I lördags var det premiär för butiken. Premiäröppnande kan närmast beskrivas som en invasion. I princip alla från Överturingen med omnejd besökte butiken någon gång under dagen. Och det handlar om mer än att bara ha möjlighet att köpa en liter mjölk när man vill. I och med att affären öppnat igen har byn åter en naturlig träffpunkt.

– Det har varit helt sanslöst med folk, berättar butiksbiträdet Yvonne Andersson när LT träffar henne utanför butiken under hennes rast.

– Vi har inte haft en lugn stund på hela dagen, fortsätter hon.

Yvonnes arbetskamrat Pernilla Halvarsson kommer efter ett par minuter förbi och uppmanar henne att passa på att ta sig någonting att äta innan nästa rusch. Innan det är dags att lämna det fina vädret och gå in i butiken igen hinner Yvonne slänga i sig en hamburgare på stående fot.

– Att vi har en affär i byn igen är jätteviktigt. Det är det här som behövs för att byar i den här storleken ska överleva, säger Yvonne när hon svalt den sita tuggan och kilar in för att arbeta.

Ett par timmar efter öppnandet av affären dyker Harriet Svensson, en av gulddamerna, upp i butiken. Trots all uppmärksamhet fyndet gett henne har guldet inte stigit henne åt huvudet.

– Nej, herre gud. Jag kör på som vanligt jag. Den enda skillnaden är att jag har lite mindre tid. Jag vill ju vara med i alla steg och i bland blir det lite körigt, men det är ju det som är roligt.

Annons