Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta fördes till sjukhus med ambulanshelikopter

/
  • Efter en trolig kärlkramp lades Gösta Olofsson in på hjärtenheten på Östersunds sjukhus.   Foto: Sandra Högman
  • Under sin sjukhusvistelse hade Gösta Olofsson inte tillgång till någon dator, men kollade sin blogg via mobiltelefonen.Foto: Sandra Högman

Prostatacancerdrabbade Gösta Olofsson från Svenstavik lever på övertid. I februari i fjol gav läkarna honom ett år att leva.

Till en början var Gösta beredd att ge upp, men via sin blogg på internet har han hittat kraft och ork att fortsätta kampen mot den dödliga sjukdomen.

LT har en tid rapporterat om Göstas vardag, hans behandlingar och tankarna kring liv och död. I dag berättar vi om när Gösta förra helgen plötsligt fick sådana starka smärtor att han var tvungen att åka ambulans-helikopter till sjukhuset i Östersund.

Annons

Redan förra torsdagen fick Gösta Olofsson så ont i bröstet att han var tvungen att ringa SOS Alarm. Gösta har tidigare drabbats av två hjärtinfarkter och misstänkte en ny attack.

En ambulans från Svenstavik skickades till hans hem. Men då inga avvikelser upptäcktes på Göstas EKG och den svåra smärtan så småningom släppte behövde han inte följa med till sjukhus, utan kunde stanna hemma.

– Men med facit i hand hade det nog varit bättre om jag följt med in, säger Gösta Olofsson.

På fredagskvällen var det dags igen.

Gösta Olofsson fick då så ont i bröstet att han på nytt var tvungen att ringa larmnumret. På SOS alarm gjorde operatören bedömningen att en ambulans från Östersund kanske inte skulle hinna fram i tid och en helikopter skickades därför i stället.

– Det är klart att jag blev rädd. Att inte ha kontroll över smärtan är otäckt, säger Gösta.

På sjukhuset placerades Gösta Olofsson till en början på akutmottagningen. Och efter ett par timmar lades han in på hjärtenheten. Men inte heller den här gången visade hans EKG någon avvikelse.

– Troligtvis är det kraftig kärlkramp, men läkarna är inte hundraprocentigt säkra, sa Gösta själv från sjukhussängen när LT hälsade på.

Under sjukhusvistelsen genomfördes en rad tester och både den hjärt- och cancerrelaterade medicinen sågs över.

– Jag har ätit samma hjärtmedicin i fyra år så det var nog dags att se över den. Dessutom har jag fått det smärtstillande medikamentet genomgånget, berättar Gösta.

Efter fyra dygn på sjukhus fick Gösta Olofsson i tisdags lämna sjukhuset. Nu är han åter igen hemma i sitt hus utanför Svenstavik.

– Även om jag blev väl omhändertagen på sjukhuset är det skönt att vara hemma. Borta bra, men hemma bäst.

I samband med att Gösta skrevs ut flög hans dotter Marianne upp till Jämtland för att göra honom sällskap och, om det skulle behövas, hjälpa honom under återhämtningsprocessen.

Mer läsning

Annons