Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta bloggar om väntan på döden

/
  • På sin blogg ”Göstas dagbok i väntan på döden” berättar Gösta Olofsson öppenhjärtigt om sin dödliga cancer. ”Kan jag vara till nytta för andra män vill jag vara det”, säger han.

Gösta Olofsson är döende i cancer. Via internet följer tusentals människor dagligen hans kamp mot sjukdomen.

– Det här är mitt sätt att orka, säger han.

Annons

På kvällen den 23 januari i år fick 64-årige Gösta Olofsson från Svenstavik fruktansvärt ont i magen. Tidigt på morgonen dagen efter hade värken inte gått över och han åkte in till akutmottagningen i Östersund för att få hjälp.

Efter flera dagar av provtagningar fick Gösta ett besked han inte ens i sin värsta mardröm kunnat föreställa sig – vid undersökning av prostatan visade det sig att Gösta drabbats av en stor tumör.

– När läkaren berättade var det som att dra ner rullgardinen. Jag slutade tänka, berättar han.

Gösta Olofssons cancer har spridit sig och angripit skelettet. Enligt läkarna finns ingenting att göra mer än att bromsa spridningen och försöka hålla smärtan i schack.

Men cancerbeskedet har inte fått Gösta Olofsson att gett upp.

Trots sina smärtor han har bestämt sig för att dela med sig av sina känslor och upplevelser till andra. Sedan i april skriver han dagligen på sin blogg . Där berättar han öppet om smärtan, medicineringen och sina funderingar på livet.

– Jag började med bloggen när den värsta chocken lagt sig, mest för att ha någonting att göra om dagarna, berättar han.

Till en början var det främst vänner och bekanta som följde bloggen, men i dag läser tiotusentals internetanvändare varje månad om Göstas kamp mot sjukdomen. Under de första elva dagarna i september visades Göstas internetdagbok 14 664 gånger.

Gösta Olofsson driver sin blogg av fler anledningar:

– Prostatacancer är tabu att prata om i dag. Många som drabbas tycker att de tappat sin manlighet och tonar ner problemet med att säga att det är ”problem där nere” i stället för att berätta som det är.

– Jag upplever att till och med sjukvården har svårt att prata öppet om prostatacancer.

Gösta vill med sin blogg ta bort tabustämpeln och få män, och kvinnor, att prata om sjukdomen. Dessutom vill han uppmärksamma män på cancerformen så att tumörer kan upptäckas i tid.

– Förhoppningsvis kan jag väcka en tanke hos någon. Och kan jag vara till nytta för andra män vill jag vara det, säger Gösta Olofsson.

Han vill också framföra sin åsikt om att alla män, i samma mån som kvinnor undersöker sina bröst på mammografi, borde ta ett så kallat PSA-prov.

Samtidigt säger han att den respons på bloggen han får i form av e-post och kommentarer får honom att orka.

– Läsarna sporrar mig, konstaterar han.

Båda Göstas föräldrar samt hans fästmö har avlidit i cancer.

Men trots att Gösta ska gå samma öde till mötes är han inte bitter, utan en man med stor livsglädje som aldrig har långt till ett hjärtligt skratt.

Hans måtto är det klassiska uttrycket carpe diem, som är latin och betyder fånga dagen.

– Jag vet att jag kommer att dö, och det finns därför ingen anledning att grubbla. Jag är inte rädd för döden,.

– Det jag möjligen är rädd för är att bli ett kolli som bara blir liggande, i mitt jobb inom vården har jag sett alldeles för många i den situationen, säger han.

Annons