Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt drag i Åsarna

/
  • Ett hundratal hundförare samlades i Åsarna för att göra upp om pallplatserna i Nya Nordic Open i helgen. Foto: Ulrika Andersson
  • Jenkis Lindgrens hundar är ivriga på startlinjen och vill inget annan än att komma i väg.
  • Helgens tävlingar i Åsarna var också uttagstävlingar till det polara landslaget. De bästa spannen kommer att få representera Sverige i Polarhunds-VM i Tyskland i mars.
  • Catarina Södersten från Örnsköldsvik vann sin klass. Hon kommer också att representera Sverige i Polarhunds-VM i Tyskland i mars.
  • Trots att Agnes Christoffersson från Kvarnsjö bara är 15 år gammal tävlar hon från och med i år i samma klass som vuxna förare. ”Den här sporten är så mycket mer än boll och tackling. Och det är därför det är så roligt att hålla på, säger hon.
  • Emelie Rolandsson och Liselott Prestjan från Dille gymnasium arbetade som funktionärer under Nya Nordic Open. ”Via ett chip kontrollerar vi att förarna tävlar med de hundar de har sagt att de ska tävla med, ” förklarar de.
  • Omkring hundra förare och nästan tusen hundar var på plats i Åsarna under helgens tävlingar.
  • Kristina Widborg-Ahlstrand, ordförande för SPHK Nedre Norra, är nöjd med helgens arrangemang  i Åsarna.Agnes Christofferssons hundar verkar tycka om både LT:s fotograf och kamera.

I helgen samlades ett hundratal hundförare och deras fyrbenta vänner i Åsarna för att göra upp om pallplatserna i Nya Nordic Open. Och det var betydligt mer än äran att komma först som stod på spel.

Annons

– Det här är också uttagstävling till det polara landslaget – både i släde och nordisk stil, berättar Kristina Widborg-Ahlstrand, ordförande för SPHK Nedre Norra, som arrangerade helgens tävlingar.

De bästa spannen kommer att få representera Sverige i Polarhunds-VM i Tyskland i mars.

En av dem som redan före helgens tävlingar kvalificerat sig till det polara landslaget är Catarina Södersten från Bredbyn utanför Örnsköldsvik.

– Loppet gick bra, även om jag hade lite svårt att köra om ett annat spann ute i spåret, sa hon till LT när hon passerat målsnöret.

Och det visade sig att det gick mer än bra. Efter söndagens lopp placerade sig Catarina och hennes hundar på förstaplats i sin klass.

Nya Nordic Open är öppen för både A, B och C-klasserna vilket gör att fler hundar än bara polarhundar kan ställa upp.

– Det är rätt unikt, konstaterar Kristina Widborg-Ahlstrand.

– Det öppnar för alla oavsett hur mycket de kört tidigare. Vi har både nybörjade och mer erfarna förare med i startfältet, vilket känns superroligt, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons