Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridsborg kan bli kafé

/
  • Enligt uppgifter till LT har kaféet Nyfiket i Oviken lagt bud på Fridsborg. Trots att det är klart med en köpare fortsätter Bertil Sivertsson sin kamp för att behålla gården i församlingens ägo. Foto: Sandra Högman

Församlingsgården i Oviken kan bli cafeteria. Det lokala kaféet Nyfiket har lagt ett bud på Fridsborg. I slutet av januari ska kyrkofullmäktige ta ställning till affären.

Annons

Nyfikets ägare vill i dag inte kommentera det planerade köpet.

– Jag tänker inte säga någonting om det här innan allt är klart och kontrakten gått i genom. Jag får och kan inte säga någonting, säger Nyfikets ägare till LT.

Vad LT erfar har Nyfiket och församlingen redan tecknat ett köpekontrakt, men enligt en paragraf i avtalet blir affären bara giltig om kyrkofullmäktige godkänner försäljningen. Vilka belopp som församlingen och Nyfiket kommit överens om är inte klart. Till en början begärde församlingen 750 000 kronor, men när ingen anmälde sitt intresse sänktes priset till 590 000 kronor.

På måndag ska kyrkorådet ta ställning till affären med Nyfiket och den 25 januari är det dags för kyrkofullmäktige att fatta det slutgiltiga beslutet.

Bertil Sivertsson har sedan det blev klart att Fridsborg kan komma att säljas försökt att stoppa affären. När kyrkofullmäktige bestämde att sälja gården avgick Sivertsson som fullmäktiges ordförande i protest mot beslutet.

Han har också organiserat en namninsamling och i en motion begärt att försäljningen ska avbrytas.

Men trots att församlingen hittat en köpare har Bertil Sivertsson inte gett upp. På måndag är han inbjuden att delta i kyrkorådets möte om Fridsborgs framtid. En sista gång ska han försöka att övertyga församlingens ledning att avbryta försäljningen.

– Jag ska framföra mina åsikter och försöka få dem att tänka om. Hela den här historien är märklig på många olika sätt, ibland tror jag att jag drömmer, säger Bertil Sivertsson.

– Jag vet inte om det är prestige eller vad det är som gör att de håller stenhårt på den här linjen, fortsätter han.

Bland annat ska Bertil Sivertsson ifrågasätta varför det är så bråttom med affären. Han anser att församlingen åtminstone bör vänta med försäljningen tills det är utrett vad det kommer att kosta att göra om Prästgården till församlingsgård.

– Märkligt är allt jag kan säga.

Annons