Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från minus till plus i Berg - men fortsatt tuffa tider väntar

/

Efter flera år av stora röda siffror har Berg fått rätsida på sin ekonomi. 2009 gjorde kommunen det bästa resultatet på minst 20 år.

Annons

Enligt bokslutet för 2009 gjorde Bergs kommun ett plusresultat på 11,2 miljoner kronor i fjol, vilket ska jämföras med de dryga åtta miljoner kronor kommunen räknat med att göra i vinst.

– Det är främst den ekonomiska fokuseringen vi arbetat med hela året som ligger bakom. Det har funnits en stor budgetmedvetenhet både ute i verksamheterna och bland politikerna, säger kommunens ekonomichef Ralf Westlund.

Men trots de positiva siffrorna ser Ralf Westlund med tillförsikt på framtiden.

– Resultatet för 2009 är redan historia, nu måste vi lägga fokus på framtiden och genomföra de besparingsåtgärder vi har planerat att göra, annars kan det här plusresultatet ätas upp fort, säger Ralf Westlund.

– Det gäller att se långsiktigt. Vi måste hela tiden ligga två till tre år före för att kunna möta de ekonomiska förutsättningar som väntar, fortsätter han.

Extra tufft kommer 2011 att bli tror Ralf Westlund.

– Under både 2009 och 2010 har vissa åtgärder satts in för att mildra konsekvenserna av lågkonjunkturen. Men nästa år plockas de åtgärderna bort, vilket gör att kommunen kommer att få mindre pengar att röra sig med jämfört med i dag, säger han.

Annons