Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt svårt ekonomiskt läge för Berg

Trots att det bara gått drygt två månader av det nya året ser det ut som Bergs kommun inte kommer att klara de ekonomiska målen som satts upp för 2009.

Annons

– Den ekonomiska kris som råder i världen har nu också börjat visa sig i vår kommun, säger kommunalrådet Lena Olsson, Be.
Som LT tidigare har berättat pekar prognoserna på att skatteintäkterna i Berg kommer att minska med ungefär sex miljoner kronor i år, och ytterligare tio till tolv miljoner kronor nästa år.
– Det innebär att det ser ut som att vi kommer att använda 100 procent av skatteintäkterna till drift i år, säger Lena Olsson.
Enligt den budget som klubbades av politikerna i december skulle kommunen använda 99 procent av intäkterna under 2009. Enligt SKL, Svenska kommuner och landsting, bör en ekonomiskt välmående kommun använda mindre än 98 procent av intäkterna till verksamheten. 2007 använde kommunen 102 procent av skatteintäkterna till drift.
– De minskade skatteintäkterna innebär också att det kommer att bli tufft när arbetet med budgeten för 2010 påbörjas, säger Lena Olsson.
Nästa år räknar kommunledningen med att ytterligare 15 miljoner kronor måste sparas för att den kommunala marknaden ska komma in i budgetkostymen.
Oppositionen är kritisk till hur den politiska majoriteten skött den ekonomiska planeringen.
- Det låter som om de nya prognoserna kommer som en nyhet för kommunledningen. Redan i september såg vi åt vilket håll det lutade. Om majoriteten agerat då hade vi haft tid på oss att anpassa oss, säger den politiske vilden och numera folkpartisten Gösta Nilsson.
Oppositionsrådet Karin Paulsson, s, håller med:
- I dag känns det som om vi inte har en stark majoritet, och jag tror det bidragit till hur situationen ser ut i kommunen i dag, säger hon.

Annons