Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter LT:s avslöjande: Skolorna i Berg kan bli kvar ett år till

Efter MBL-missen kan skolfrågan skjutas på framtiden. Utan ett extrainsatt fullmäktige kan skolnedläggningarna i Berg komma att bli aktuella först nästa år.

Annons

I går avslöjade LT att skolförvaltningen missat att förhandla skolnedläggningarna med facket. Enligt medbestämmandelagen, som förkortas MBL, ska de fackliga organisationerna få chans att säga sitt innan beslut fattas.

Kommunen har kallat de berörda organisationerna till förhandling på tisdag. Men frågan är om förhandlingarna kommer att hinna avslutas innan frågan ska behandlas av politikerna i fullmäktige på eftermiddagen samma dag. Dessutom har facket rätt att begära centrala förhandlingar om parterna inte kommer överens, den processen kan ta flera månader.

Kommunalrådet Lena Olsson tycker att det är allvarligt att MBL-förhandlingarna inte har genomförts på rätt sätt. Hon tänker därför begära att frågan inte ska tas upp under nästa veckas kommunfullmäktigesammanträde.

– Jag tänker inte delta i ett olagligt beslut. Och jag hoppas att de övriga partierna har samma åsikt, säger Lena Olsson.

Oppositionsrådet Karin Paulsson (S) är också tveksam om beslut bör tas i skolfrågan innan förhandlingarna med facket är avslutade.

– Jag blev mycket förvånad när jag fick vetskap om att man missat att MBL-förhandla. De här rutinerna borde sitta som en smäck, säger hon.

– Det ska ju finnas ett protokoll från de fackliga förhandlingarna innan vi politiker fattar beslut. Men hur vi ska agera under tisdagens möte får vi se, jag vill prata med mina partikamrater innan jag bestämmer mig, fortsätter Paulsson.

Lösningen på problemet är att skolfrågan skjuts upp till fullmäktiges nästa sammanträde den 15 juni, anser kommunalrådet Lena Olsson. Något extra kommunfullmäktige tycker hon inte att Berg ska kalla till.

– Den kostnaden tycker jag inte att vi ska ta, säger hon.

Om de övriga partierna håller med Lena Olsson i hennes resonemang kan det innebära att skolfrågan blir aktuell först inför läsåret 2011/2012. Utan ett extrainsatt kommunfullmäktige kan tiden bli knapp för en eventuell nedläggning av högstadiet i Rätan redan inför den kommande höstterminen.

Torsten Medalen (C) är ordförande i verksamhetsnämnden och en av dem som stridit hårdast för att skolstrukturen i Bergs kommun ska minskas. Till LT säger han att om skolfrågan skjuts upp till i juni kan det vara försent att göra om skolstrukturen inför höstterminen.

– Det är lite sent i så fall. Då är det bättre att vi skjuter på frågan ytterligare, säger han.

Annons