Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Droppbehandling igen

/
  • I torsdags fick Gösta Olofsson sin femte droppbehandling som ska göra hans skelett starkare. Distriktssköterskan Karin Berg sätter droppnålen.  Foto: Sandra Högman
  • ”Det är som en krigszon inne i mig”, säger Gösta.  Foto: Sandra Högman
  • I torsdags fick Gösta Olofsson sin femte droppbehandling som ska göra hans skelett starkare. Distriktssköterskan Karin Berg sätter droppnålen.  Foto: Sandra Högman
  • Omkring hundra droppar i minuten har Gösta ordinerats. Distriktssköterskan Karin Berg kontrollräknar.Foto: Sandra Högman
  • Zometa heter läkemedlet som ska göra Göstas skelett starkare.Foto: Sandra Högman
  • Distriktssköterskan Karin Berg förbereder Göstas behandling.Foto: Sandra Högman

LT har en tid följt Göstas vardag, hans medicinering och kampen mot den dödliga sjukdomen. I dag fortsätter vi att berätta om hans situation.

Här kan du läsa om droppbehandlingen som ska göra Göstas skelett starkare.

Annons

Gösta får själv hämta ut droppet på apoteket, därefter får han på hälsocentralen i Svenstavik hjälp att via kanyl få in medlet i blodomloppet.

– Det gäller att beställa droppet i tid så att Apoteket hinner få hem det innan jag ska på behandling, säger Gösta.

På hälsocentralen får Gösta just den här dagen träffa distriktssköterskan Karin Berg. Innan det är dags att sätta nålen blandar hon läkemedlet som Gösta hämtat ut med vanlig natriumkloridlösning och säter upp påsen på en droppställning. Det har vid vissa behandlingstillfällen varit svårt för vårdpersonalen att hitta Göstas vener när det är dags att sticka. Men den här gången går det bra, och Karin Berg hittar rätt på första försöket.

– Även om jag har blivit rätt van att bli stucken, är det skönt om det fungerar på första försöket, säger Gösta Olofsson.

Droppbehandlingen, som syftar till att förebygga skelettrelaterade skador hos patienter med metastaser, får Gösta genomgå var tredje vecka. Den första fick han i september. Behandlingen tar ungefär 25 minuter och Karin Berg går för att göra annat medan Gösta får sin dos. Under tiden passar Gösta på att luta sig tillbaka en stund.

– Jag blir bara tröttare och tröttare. Det gäller att luta sig när jag får chansen, säger han.

Gösta berättar om en konstig känsla som har infunnit sig i kroppen under de senaste dagarna. Han har haft en klump i magen och svårt att sova.

– Det händer något i kroppen just nu som utlöser en stark oroskänsla, säger han.

– Det är som en krigszon inne i mig, fortsätter han.

Med ett par minuters mellanrum kommer Karin Berg tillbaka och kollar så att droppet fungerar som det ska. Hundra droppar per minut är ordinationen, och hon får därför kontrollräkna med jämna mellanrum. När hela påsen gått in i Göstas kropp tar Karin Berg ut nålen, sätter ett plåster i armvecket och ger Gösta Olofsson en ny tid för droppbehandling – om tre veckor är det dags igen.

Tyvärr har de droppbehandlingar som Gösta Olofsson fått under det senaste halvåret inte hjälpt nämnvärt. Men han ger inte upp, utan tänker fortsätta med droppet.

– Jag tror ju inte att det blir sämre i alla fall, säger han.

Annons