Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför tvingas ACB Laminat slåss för sin överlevnad

/
  • Johannes Olsson, Hoverberg:– Många av mina kompisar jobbar där och jag tror att väldigt många av de som varslats kommer att flytta härifrån. Självklart kommer det påverka bygden, det finns tyvärr inte så många andra stora arbetsgivare i kommunen.
  • Kari Festin och hunden Molly, Hackås:– Det är tungt. Min son har tidigare jobbat där, men blev uppsagd i våras efter fyra år. Han utbildar sig till snickare nu, men har flyttat härifrån. Risken är stor att många måste flytta.
  • Robert Olausson, Östberg:– Jag jobbar själv inte där och drabbas inte direkt på det sättet, men för kommunens del är det tungt. Det blir många arbetslösa och säkert många som kommer att flytta härifrån.
  • Fredrik Henriksson, Östersund:– De är en stor arbetsgivare så självklart kommer det att påverka kommunen negativt. Dessutom är ACB kunder hos företaget där jag jobbar så det kommer säkert märkas hos oss också. Det är alltid elände när man säger upp folk.
  • Edner Johansson, Digerberget:– Det är dåligt, men det har gått dåligt för företaget och då måste man dra in på folk. Tyvärr betyder det mindre skattepengar till kommunen.

Nu slåss ACB Laminat för sin överlevnad och de har tre år på sig. Men mycket av problemen bottnar i felinvesteringar och en gammal maskinpark.

– Runt en halv miljard har försvunnit in i ett stort svart hål, säger Roland Eriksson, ombudsman för skogs- och träfacket.

Annons

Han vågar inte riktigt sia om framtiden för företaget och de anställda.

– Någon gång måste de få en positiv signal och det har de anställda hos ACB Laminat inte fått på väldigt lång tid, säger han. Allt har varit negativt, inte bara under rekonstruktionen utan även tidigare. Då är det jäkligt svårt att se att det ska lösa sig.

Det stora problemet är att det inte finns några pengar i företaget.

Han säger också att det flesta som har med Ikea att göra endast har en kund, eftersom de tar så stora volymer och får de en bra leverantör fyller de upp allt mer.

Om det går helt enligt de prognoser som presenterats kommer ACB Laminat att klara sig tre år. Men då gäller det att de klarar av att göra det som sagts.

– Och det är inte alldeles självklart, säger Roland Eriksson. De har en sliten maskinpark så det får inte bli några stora kostbara haverier.

– Går vi tillbaka till 2003–2004 så fick företaget in en riktigt stor order. Då byggde den på bland annat en lättviktsskiva som ingen använder sig av i dag. Ordern byggde även på ett koncept med Brunflofabriken och värmekraftverket.

Roland Eriksson säger att allt då bara fanns på papperet.

– Det fanns en jättebra order men den betalade sig allt sämre år från år, säger han. De skulle göra stora rationaliseringsvinster och det har de inte gjort.

– Sedan köpte de ett värmekraftverk som aldrig har fungerat, en provanläggning som hade byggts någon gång. De köpte en spåntork från Italien, av en modell som aldrig hade monterats in någonstans på tio år. Sedan köpte de en linje från Byggelit och monterade upp som kanske inte direkt var rätt investering till rätt pris.

Roland Eriksson är mycket kritisk och han menar att allt handlar om felinvesteringar som gör att företaget är där de är i dag.

– Jag tror att om de hade investerat i ett nytt värmekraftverk och haft ett bättre pris på spånskivelinan då hade de haft mindre kostnader. Jag vet inte om det har hjälpt till, men grejerna hade i varje fall fungerat bättre. Då hade de kanske kunnat komma upp i den kapacitet som de trodde att de skulle göra.

Den order som företaget nu skrivit på för Ikea borde kunna nås, det är i varje fall inte lika orimligt som det som sagts tidigare. Nu handlar det kanske om att bli bättre att prata med dem som arbetar på företaget om vad som händer och hur saker och ting ska lösas.

Och enligt Roland Eriksson håller företagsledningen med.

Hur många miljoner handlar det om i felinvesteringar?

– Det kan jag inte säga riktigt, men de har skrivit av 250–300 miljoner i förra vändan och sedan ytterligare avskrivningar från banken plus tillskott som försvunnit in i ett stort svart hål. Men nog handlar det om otroligt mycket pengar, säkert en halv miljard.

Scenariot de nu fått presenterat känns inte som några glädjekalkyler, det är ett rent överlevnadsscenario.

Nu har förhandlingar inletts, företaget vill göra avsteg från turordningen och allt ska vara klart till den 1 september.

Mer läsning

Annons