Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för semlor

/
  • Nathalie Persson, bagare på Storhogna högfjällshotell, har bråda dagar. Hon har förberett flera plåtar semlor fettisdagen till ära. ”Jag äter gärna min med mjölk”, säger hon.
  • Resultatet – härliga semlor i massor.
  • ”Fyllningen är godast”, anser Nathalie Persson och gör därför riktigt mycket plats för mandelmassan i semlans mitt.
  • Nathalie Persson, bagare på Storhogna högfjällshotell, har laddat med semlor i stora lass fettisdagen till ära.  Foto: Sandra Högman

Hetvägg, fettisdagsbulle, semla, temla och fastlagsbulle – kärt barn har många namn. I dag kommer svenskarna att proppa i sig tiotusentals vetebullar med grädde och mandelmassa.

Annons

Fettisdagen infaller varje år dagen före askonsdagen, som förr var inledningen på fastan.

Tillsammans med andra godsaker var semlan ett sätt att ladda inför den ensidiga kost som väntade fram till skärtorsdagen 40 dagar senare.

I dag mumsar vi semlor trots att vi inte fastar 40 dagar därefter – men det finns något sundare alternativ för den som vill undvika den där klumpen i magen efteråt.

I stället för att baka sina semlor på vanligt vetemjöl använder Nathalie Persson, bagare på Storhogna högfjällshotell, dinkel. Dessutom kalljäser hon sina bullar för att slippa använda lika mycket jäst.

– De här bullarna blir mer lättsmälta och de sätter sig inte som en klump i magen, säger Nathalie Persson, som själv gärna äter sin semla med mjölk, så kallad hetvägg.

Förutom att brödet blir något nyttigare med mindre jäst och dinkel, blir det också mer poröst och uppfattas inte som torrt.

Som fyllning använder Nathalie Persson de klassiska ingredienserna mandelmassa och grädde. För att bullen ska bli ännu lite nyttigare, även om vi fortfarande pratar kaloribomb, kan grädden spädas ut med lite vanlig mjölk.

– Det finns mängder av recept på semlor, när jag jobbar kör jag den klassiska varianten. Men det är roligt med varianter också.

De senaste veckorna har Nathalie Persson bakat en plåt om dagen med semlor till matgästerna på Storhogna, men inför fettisdagen har hon laddat upp med betydligt mer än så.

– Det har blivit en hel del semlor den senaste månaden, bara genom att titta på alla har jag nästan förätit mig, säger Nathlie Persson.

Mer läsning

Annons