Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna protesterar mot förväntad gruvbrytning

/
  • Det var när ett prospekteringsföretag presenterade planer på gruvdrift här strax norr om Ovikens kyrkor som Diana Fernlund i Myrviken reagerade på allvar. ”De har tänkt sig ett dagbrott här vilket innebär ett jättestort hål i marken”, säger hon. Men det är uranbrytningen hon oroar sig mest för.  Foto: Catarina Montell

Det skissas på en stor gruvbrytning alldeles norr om Ovikens kyrkor. Prospekteringsföretaget talar om att förädla fram metaller ut skiffermalmen. Men ortsbor talar om brytning av radioaktiv uran. Och nu reagerar de – till helgen ordnas ett möte och en protestmarsch vid Orrgården.

Annons

Diana Fernlund som bor i Myrviken tar fram en lantmäterikarta över trakterna runt Myrviken och Oviken. På kartan har hon markerat område efter område, totalt över 30 000 hektar.

Men det är inga markgränser som strecken visar – utan det är de områden som prospekteringsföretag har mutat in. De letar malmfyndigheter, något som berggrunden kring Oviken och Myrviken är rik på.

Av och till har ortsbor tyckt till om borrningarna. Och när prospekteringsföretaget Continental Precious Minerals Incorporated efter att ha borrat norr om Ovikens kyrkor presenterade förslag på ett dagbrott reagerade Diana Fernlund.

– De söker tillstånd för att söka efter alunskiffer, säger hon.

Men det är uraninnehållet i alunskiffern som avses och det oroar hon sig för. Och givetvis är uranet, som kan användas som bränsle till kärnreaktorer, intressant för prospekteringsföretagen.

– I området norr om kyrkorna har de beräknat halter på cirka 200 gram per ton, berättar hon när hon tar bilen och visar licensområdet Viken norr om kyrkorna, där det kanadensiska prospekteringsföretaget har planerat gruva.

Strax efter Orrgården är det tänkt att dagbrottet ska börja, för att sedan leta sig 100–200 meter ner i marken, och uppta en yta på cirka en kvadratkilometer beläget på båda sidor om den väg som går mot Åbbåsen.

– Planerna på ett dagbrott, vilket innebär att det blir ett stort hål i marken och gårdarna som ligger här löser de väl i så fall in, säger hon.

När LT skrev om företagets planer i februari talade en av direktörerna i bolaget om en tänkbar gruvdrift med 300–400 arbetstillfällen.

Men de planerna ger Diana inte mycket för. Hon och flera andra i området ser i stället de stora riskerna som uranbrytningen medför. De har överklagat undersökningstillstånd och tagit reda på fakta om den radioaktiva metallen uran och hur brytning av den går till; Som att alunskiffer behöver krossas och lakas ur med exempelvis svavelsyra. Och att uran är vattenlösligt.

– Tänk bara på allt vatten som mynnar rakt ner i Storsjön, säger hon.

Och nu är de flera som tycker att det är hög tid att återigen agera mot uranborrningarna. På söndag håller de därför ett informationsmöte i Orrgården i Oviken där de även anordnar en protestmarsch.

– Vi är många som har reagerat och nu hoppas vi kunna bilda någon form av förening. Målet är att inte ge upp, vi ska överklaga så att de inser att det inte är lönsamt för dem att fortsätta prospekteringen efter uran här.

Annons