Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten sprack – skolan i Berg får mera pengar

Bergs snäva skolbudget höll inte. Nu skjuter politikerna till 100 000 kronor för att säkra höstens undervisning.

Annons

I mars beslutade politikerna i Bergs kommun att dra rejält i den ekonomiska nödbromsen. För att få plats i budgetkostymen beslutade fullmäktige efter långa diskussioner att dra ner läromedelsanslaget från drygt en miljon till cirka 400 000 kronor. Beslutet innebär att eleverna mellan mars och december i år får använda läromedel för maximalt 31 kronor per elev och månad.

Effekterna av besparingarna har bland annat varit att hemkunskapen delvis fått ställa in sina praktiska lektioner och för att ägna sig åt teori i stället. Och inför höstterminens träslöjdslektioner har, som LT tidigare berättat, de elever som vill göra mer avancerade alster fått stå för delar av kostnaderna själva.

Men den snäva budgeten som politikerna satt upp höll inte. När pengarna verkligen behövdes inför skolstarten var de redan förbrukade.

– De pengar vi hade budgeterat för läromedel det här året gick åt rätt snabbt, vilket inte var så bra eftersom det är på hösten, när barnen kommer tillbaka, som de stora kostnaderna uppstår, säger verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C).

När skolorna i augusti drog i gång sin verksamhet efter sommarlovet var alla förråd tomma och det fattades grundläggande material, så som pennor och suddgummin, på vissa skolor.

För att få en fungerande undervisning under höstterminen beslutade verksamhetsnämndens ledamöter under sitt senaste sammanträde att skjuta till 100 000 kronor till skolan. Pengarna plockas från den fördelningsbara budgeten, vilket är en form av reservpengar som nämnden sitter på.

– De pengarna har nästan alltid använts till vård- och omsorg, men i år var det skolans tur, säger Torsten Medalen.

Barn- och utbildningschefen Karin Flodin har fått ansvar över pengarna och skolorna får nu äska från henne när de behöver göra inköp.

– Det är främst övningsämnena, exempelvis slöjd och hemkunskap, som haft det största bekymret och undervisningen har inte kunnat bedrivas på det sätt lärarna önskat. Mycket kommer därför att användas där, men jag och de aktuella lärarna har ännu inte kommit överens om hur mycket de får använda, säger Karin Flodin.

– Förhoppningsvis räcker det höjda anslaget till årsskiftet då vi enligt det budgetförslag som ligger höjt anslaget för läromedel igen, tillägger Torsten Medalen.

Förslaget inför nästa års budget är att skolan får 1,1 miljon kronor att köpa undervisningsmaterial för.

Mer läsning

Annons