Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolagets ”soptipp” på bakgården väcker ilska

/
  • En toalettstol är ett av de ting som just nu pryder Bergs hyreshus bakgård. För att inte irritera grannar och förbipasserande ska Bergs hyreshus nu försöka hitta en bra förvaringsplats för avfallet innan det skickas till sopstationen. Foto: Sandra Högman
  • För att inte irritera grannar och förbipasserande ska Bergs hyreshus nu försöka hitta en bra förvaringsplats för avfallet innan det skickas till sopstationen.Foto: Sandra Högman
  • Det finns flera högar med bråte på Bergs hyreshus bakgård. Enligt vd Krister Guttormsson kommer delar av bråtet från personer som använder bakgården som en soptipp.Foto: Sandra Högman
  • I bäcken hittade kommunens miljöskyddsinspektör plast som Bergs hyreshus skriftligen kommer att ombedas ta bort.Foto: Sandra Högman

Bergs hyreshus har förvandlat sin bakgård till en soptipp, anser vissa grannar. Nu får det kommunalägda bostadsbolaget bakläxa.
– De måste delvis städa upp, säger miljöinspektör Johan Nilsson.

Annons

På baksidan av Bergs hyreshus kontors- och verkstadslokaler i Svenstavik är det skräpigt. Svarta sopsäckar med bråte ligger slängda på tomten, krossade tegelpannor är utspridda i slänten mot bäcken och en toalettstol står uppställd mitt på gårdsplanen.

Under flera år har Bergs hyreshus fått kritik från både grannar och förbipasserande som tycker att det är stökigt på tomten. En av dem som har framfört kritik är Ica-handlaren Curt Johnsson.

– Det finns väldigt tydliga regler hur jag som handlare ska hantera mina sopor, men Bergs hyreshus verkar få göra lite som de vill, säger Johnsson.

– Jag har påtalat det här problemet vid två, tre tillfällen, men ingenting har hänt, fortsätter han.

Förutom att det är ett estetiskt problem anser Curt Johnsson att bråtet är farligt för både barn som leker i området och för miljön.

– Jag blir arg, vilket jag mycket sällan blir. Ni har ju betalt, städa upp! I bäcken ligger pallar med spikar som pekar rätt upp samtidigt som det finns barn som leker i området, någon kan ju skada sig allvarligt, säger han.

Men nu ser det ut som Bergs hyreshus delvis kan komma att tvingas städa upp på sina ägor. I torsdags inspekterades gårdsplanen av en miljöinspektör och en byggnadsinspektör från kommunen.

– Som miljöinspektör reagerade jag på att det låg plast i bäcken, säger Johan Nilsson.

Till veckan kommer Johan Nilsson att skicka ett skriftligt föreläggande där Bergs hyreshus ombeds att ta bort plasten. Byggnadsinspektören har beslutat att inte vidta några åtgärder.

Krister Guttormsson, vd för Bergs hyreshus, tar ganska lätt på kritiken.

– Det händer att det står en spis eller en kyl där ett tag innan vi kör det till miljöstationen i Brånan. Men vi kan inte köra grejer varje dag, utan väntar till vi har ett fullt lass. Grejerna står aldrig längre än ett par dagar, säger han.

Att Bergs hyreshus kommer att få en uppmaning om att städa upp plast i bäcken tar Krister Guttormsson också rätt lätt på.

– Det är sådant som har följt med i snöröjningen, men det är klart att vi ska ta bort det, säger han.

För att inte irritera grannar och förbipasserande ska Bergs hyreshus nu försöka hitta en bra förvaringsplats för avfallet innan det skickas till sopstationen.

– Vi har pratat om någon bod eller låst container.

Samtidigt påtala Krister Guttormsson att det inte bara är Bergs hyreshus som orsakat oredan på gården.

– Det händer att folk åker hit och lämnar sopor, de använder vår bakgård som tipp, och då är det rätt svårt att hålla rent, säger han.

Mer läsning

Annons