Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börtnan – den företagsamma byn

/
  • Gunnel Hennebo bär ved till bakstugan. Brödet hon ska baka säljer hon till ett annat företag i byn – Börtnans fjällvattenfisk. Foto: Sandra Högman
  • Micke Holmström har gjort om ett rum i villan i Börtnan till kontor. Där dekorerar han alla möjliga och omöjliga klädesplagg och accessoarer.
  • För ett år sedan bosatte sig Christer Lundin och hans hustru permanent i Börtnan. Christer, som har företag i Harmånger, försöker att sköta affärerna i så stor utsträckning som möjligt från Börtnan.
  • ”Vi broderar allt som det går att brodera på”, säger Micke Holmström på ”Börtnans brodyr och reklam”.

Invånarna i Börtnan är allt annat än arbetsskygga.
På 45 invånare finns 13 företag registrerade.
– Här är vi duktiga på att ta tillvara på de förutsättningar som finns.

Annons

Det säger Gunnel Hennebo, som bland annat försörjer sig på tunnbrödsbakning och skogs- och lantbruk. Det egna företaget ägnar hon motsvarande en halvtidstjänst. De resterande timmarna säsongsarbetar hon i Klövsjö och jobbar politiskt i Bergs kommun.

– Vi har försökt att ta tillvara på det traditionella, det vill säga grundförutsättningarna, anpassat dem och gjort dem mer moderna, säger Gunnel Hennebo.

Hon syftar bland annat på det stall som familjen renoverat till bakstuga för att hon ska kunna producera tunnbröd som hon sedan säljer till byns välkända fiskföretag.

För vissa kan Gunnel Hennebos tillvaro kanske verka en aning hackig och oregelbunden. Men hon själv skulle inte vilja byta sitt arbetssätt mot någonting annat – inte ens mot fem veckors sammanhängande semester.

– Jag mår gott som det är, säger hon.

Ett par hundra meter från Gunnel Hennebos gård bor Micke Holmström och hans hustru. De flyttade till byn från Orsa i Dalarna för drygt två år sedan.

Micke Holmström har tidigare arbetat som grävmaskinist men har periodvis varit sjukskriven. När han flyttade till Börtnan bestämde han sig för att ge upp maskinbranschen och satsa på eget företag i stället.

Sagt och gjort. I maj registrerade han sin firma ”Börtnans brodyr och reklam”. Micke Holmström köpte in rätt utrustning, tog ett av rummen i huset i anspråk och började producera produkter åt lokala företag. Sakta men säkert har verksamheten vuxit och han får mer och mer att göra.

– Jag tror på det här. Vår existens innebär att även små företag kan profilera sig och få jackor, kepsar och arbetskläder med företagsnamnet, säger han.

Men det är inte bara befintliga företagare som söker sig till Börtnan. Bland lantbrukare, reklammakare, fiskförädlare, redovisningskonsulter, renskötare, slaktare och elektriker finns sedan ett par månader tillbaka även en företagare utifrån. Christer Lundin driver ett eget företag i Harmånger, Hälsingland. Fem stycken heltidsanställda arbetar med att tillverka sälsäkra fiskeredskap. Sedan ett drygt halvår bor Christer Lundin och hans fru permanent i Börtnan. I så stor utsträckning som möjligt försöker Christer att sköta företaget från byn.

– Jag trivs extremt bra i Börtnan, säger han. Vi valde att flytta hit eftersom vi ändå var här ofta och jagade.

Hur det kommer sig att Börtnans invånare är så pass företagsamma är Christer Lundin, Gunnel Hennebo och Micke Holmström ense om – det är avstånden som är orsaken.

– Här är man mer eller mindre tvingade att sköta sig själv. Ska man bo här är det eget företag som gäller, säger Christer Lundin.

– Jag kan bara gå till mig själv. I stället för att pendla valde jag att göra någonting kreativt och arbeta hem ifrån, säger Micke Holmström.

Gunnel Hennbo tror också att invånarna i Börtnan inte har något val efter som de bor något avsides.

– Vi har valt att anpassa oss, säger hon.

– Dessutom tror jag att glesbygden ligger i tiden. Här är vi inte lika sårbara som i storstäderna. Vi känner inte av någon finanskris på samma sätt som exempelvis i Stockholm.

Mer läsning

Annons