Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse över friande tivolidom

/
  • Den 68-årige tivoliägare, som pekats ut som ansvarig för olyckan på Fröjdholmen förra sommaren, frias av tingsrätten från alla misstankar om brott.  I domen konstateras att ägaren kunnat göra mycket mer men att det  inte finns några direkta regler vilka typer av kontroller han är skyldig att göra.Foto: Ulrika andersson

Den tivoliägare som pekats ut som ansvarig för olyckan på Fröjdholmen frias från brottsmisstankarna.Domen upprör flickorna som satt i olycksvagnen.
– Klart jag är besviken, säger Kajsa Borgström.

Annons

I domen konstaterar tingsrätten att tivoliägaren har kunnat göra mycket mer, men att det inte finns några direkta regler som anger vilken typ av kontroller han som ägare är skyldig att göra. Virvelvinden, vars ena vagn i juni i fjol lossnade från sitt fäste och slungade fem flickor till marken, hade genomgått de besiktningar som lagen föreskriver.

Eftersom den 68-årige tivoliägaren följt alla gällande regler anses han inte ha varit oaktsam och kan därför inte dömas för vållande till kroppsskada eller sjukdom, anser tingsrätten.

I samband med den friande domen har tingsrätten också ogillat de fem flickornas skadestånds anspråk på 25 000 kronor vardera.

Kajsa Borgström och Lisa Johansson, två av de fem flickorna som satt i olycksvagnen när den slungades mot marken, är besvikna över tingsrättens bedömning.

– Det var tråkigt, säger Lisa Johansson när hon får beskedet.

– Det bör finnas någon lag som han brutit mot – att han har gjort fel tycker jag inte att det råder någon tvekan om, fortsätter hon.

Hon får medhåll av Kajsa Borgström:

– Jag är besviken, men inte förvånad. Först trodde jag att vi skulle vinna, men när jag under rättegången hörde vilka få lagar det finns på området blev jag mer tveksam.

Både Lisa Johansson och Kajsa Borgström lider fortfarande av men efter olyckan. Lisa har tvingats sluta dansa eftersom hon får ont av fysisk aktivitet och Kajsa har svårt att sova om nätterna då hon har smärtor i rygg och nacke.

Åklagare Christer B Jarlås anser att domen är ett bevis på hur uselt regelverket för den här typen av åkattraktioner är. Han har ännu inte bestämt sig om han ska överklaga domen till hovrätten.

– Så länge regelverket är detsamma kanske det inte är någon idé. Senast i nästa vecka kommer jag ta ställning om jag ska gå vidare eller inte, säger Jarlås.

Mer läsning

Annons