Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingarna klubbade i Berg

Skola, vård och omsorg blir de stora förlorarna när Bergs kommun ska spara. Det står klart efter den sista politiska handpåläggningen av nästa års budget.

Annons

Som LT flera gånger tidigare berättat har Bergs kommun ett stort hål i sin plånbok inför nästa år. Nästan 28 miljoner kronor måste sparas – och då kommer kommunen ändå behöva använda 99 procent av skatteintäkterna till verksamhet vilket inte anses vara god ekonomisk hushållning.

I går var det dags för kommunfullmäktige att ta det slutgiltiga beslutet hur pengarna ska fördelas.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna hade inför mötet tagit fram egna budgetförslag, vilket fick kritik från majoritetsgruppen.

– Båda partierna har varit med i det BAS-arbete som genomförts under året. Jag är besviken över att både Moderaterna och Socialdemokraterna, som varit delaktig i arbetet, har lämnat in sina förslag så sent att de inte hunnit passera de olika nämnderna för beredning, sa kommunstyrelsens vice ordförande Dan-Olov Westberg (C).

Efter votering ställdes Socialdemokraternas budgetförslag mot majoritetens. Förutom en oförändrad avgift för Kulturskolans verksamhet föreslog S-gruppen bland annat att höja skatten med 30 öre. Men efter votering vann majoritetens förslag inte helt oväntat med 23 röster mot 13.

Gårdagens beslut innebär bland annat att den vård som bedrivs i kommunen nästa år kommer att tvinas spara runt 14 miljoner kronor, vilket motsvarar omkring 30 helårstjänster.

Dessutom kommer skolans tillgångar att minskas inför nästa år. Lärarresurserna ska fördelas enligt nyckeltalet 0,08, vilket innebär att det i framtiden ska gå 1,6 lärartjänst per grupp med 20 elever. För byskolorna i kommunen kan beslutet innebära att det blir svårt att klara sig med de tilldelade resurserna, och kan i slutändan leda till nedläggning.

– Vi pratar om skolorna i Åsarna, Klövsjö, Skålan och högstadiet i Rätan. Men vad som händer där vill jag inte föregå. Om det blir någon form av förändring i strukturen nästa år måste ett beslut fattas av kommunfullmäktige senast i mars, säger ordförande i verksamhetsnämnden Torsten Medalen (C) till LT.

Både Moderaterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern reserverade sig mot budgetbeslutet.

Mer läsning

Annons