Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om ekonomiavdelning dröjer

Beslutet om Bergs ekonomiavdelnings framtid dröjer. Politikerna har beslutat att förslaget måste utredas ytterligare.

Annons

Som LT tidigare berättat har Berg planer på att lägga ut kommunens löne- och ekonomifunktion på entreprenad. Diskussionen påbörjades för ett par månader sedan och kommunchefen har sedan dess utrett möjligheterna om en utlokalisering.

I dag finns 15 till 16 tjänster som är budgeterat på de båda avdelningarna. Enligt vissa uppgifter skulle kommunen kunna spara mellan fem och 30 procent om ett externt bolag skötte fakturering och löneutbetalningarna. Men pengar verkar inte vara allt. Kommunens organisationschef Bo Lindström har i sitt utlåtande sagt att det finns flera nackdelar med att lägga ut dessa funktioner utanför kommunhusets väggar.

Han pekar bland annat på att kommunen skulle tappa viktiga internkontroller- och styrfunktioner.

”Det torde heller inte vara lönsamt att lägga ut lönehanteringen på entreprenad med tanke på den personalminskning som redan är planerad”, skriver han.

Politikerna i kommunstyrelsen arbetsutskott diskuterade frågan under tisdagens sammanträde. Men de har ännu inte tagit något beslut i frågan.

– Vi behöver mer kött på benen, mer konkreta uppgifter, innan vi fattar ett beslut, säger kommunalrådet Lena Olsson, Be.

Tjänstemännen har fått i uppdrag att fortsätta utreda frågan om ekonomifunktionens framtid. Till arbetsutskottets nästa möte ska de ha pressenterat mer matnyttig fakta.

Mer läsning

Annons