Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsbor väntar med bröllop

Männen i Malmö och kvinnorna i Sävsjö gör det tidigt. I jämtländska Berg blir det vigsel först i den gyllene medelåldern.

Annons

Det är Statistiska centralbyrån (SCB) som listat brudars och brudgummars snittålder i olika kommuner. Kvinnorna i Sävsjö är tidigast ute – de gifter sig när de är 29,3 år och tätt därefter kommer kvinnorna i Landskrona, Gnosjö, Vaggeryd och Malmö. Även männen i Malmö gifter sig i relativt unga år: genomsnittsåldern är 32,7 år, och nästan lika unga är männen i Jönköping, Mullsjö, Sävsjö och Åstorp.

De som väntar längst bor längre norrut. Berg har landets äldsta brudpar – där är kvinnorna 36,5 år och männen 40,4 år när de gifter sig. Kvinnorna i Nordanstig, Vaxholm, Dorotea och Bräcke har också passerat 35 när de växlar ring, medan männen i Orsa, Ragunda, Ljusnarsberg och Älvdalen snart efter bröllopet kan fira 40-årskalas.

Men det händer ju att äkta makar går skilda vägar. Och det är storstadsborna som har de kortaste äktenskapen. I Stockholm och Botkyrka kommer skilsmässan efter nio år, i Malmö och Huddinge efter knappt tio år.

I Grästorp i Västra Götaland däremot har det genomsnittliga äktenskapet däremot varat i 18 år när skilsmässan är ett faktum. Skilsmässoparen i Övertorneå, Överkalix och Dorotea har också haft många år tillsammans innan de separerar, konstaterar SCB i ”Beskrivning av Sveriges befolkning”.

Mer läsning

Annons